28.7.10

«Πράσινο φως» για έξι είδη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ευρώπη...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει «πράσινο φως» για την κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έξι γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων, λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για μια κοινή θέση. "Η Επιτροπή κάνει μια...


πρόταση. Ύστερα τα κράτη-μέλη πρέπει να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά και εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τα εγκρίνει", δήλωσε Ευρωπαίος επίτροπος.

Σε σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις 29 Ιουνίου δεν επετεύχθη η πλειοψηφία που ζητείται υπέρ ή κατά της έγκρισης τριών τροποποιημένων καλαμποκιών του αμερικανικού ομίλου Pioneer, δύο καλαμποκιών της Monsanto και ενός της Syngenta.

Παράλληλα, επιστήμονες του Ανώτερου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών της Γαλλίας αναφέρουν σε γνωμοδότηση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι ότι η καλλιέργεια της πατάτας Amflora, ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δώδεκα χρόνια δεν αντιπροσωπεύει έναν αξιοσημείωτο κίνδυνο.

"Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, κανένας δεν θέλει να αναπτύξει αυτήν την καλλιέργεια στη Γαλλία", επισημαίνεται στο κείμενο των υπουργών Οικολογίας Ζαν-Λουί Μπορλού, Έρευνας Βαλερί Πεκρές και Γεωργίας Μπρούνο Λε Μερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: