22.7.10

Ταραχή στη ΝΔ για τον Αγγέλου ...

Ταραχή στη ΝΔ για τον Αγγέλου  Θύελλα και... ρήγματα στη ΝΔ, «πονοκέφαλο» στη σημερινή ηγεσία του κόμματος, αλλά και έντονη δυσφορία στο περιβάλλον του Κ. Καραμανλή -που έσπασε έστω και μέσω συνεργατών του τη σιωπή του έπειτα από εννέα μήνες- προκάλεσε η «καμπάνα» που επιβλήθηκε στον Γ. Αγγέλου, ο οποίος βρέθηκε ένα βήμα πριν από την προφυλάκιση.
Ο...πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά τη μαραθώνια απολογία του στην ανακρίτρια για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σχετικά με τις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο, αφέθηκε ελεύθερος με τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης 400.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ... υποβάθμισε στο επίπεδο του τομεάρχη Δικαιοσύνης Αν. Νεράντζη την πολιτική κάλυψη που έδωσε στο «δεξί χέρι» του Κ. Καραμανλή φέρεται ότι ενόχλησε το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε η Ρηγίλλης, που έγινε δέκτης της δυσφορίας, είναι το γεγονός ότι λίγο αργότερα υποχρεώθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος να έρθει στη Βουλή και να κάνει νέες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες (και όχι στα γραφεία του κόμματος), προκειμένου να... αναβαθμίσει την πολιτική κάλυψη της σημερινής ηγεσίας στον πρώην πρωθυπουργό.

Η ΝΔ επισήμως κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική σκευωρία», ωστόσο το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή «στόχευσε» πιο ψηλά -κάτι που δεν έκανε η Ρηγίλλης-, στον σημερινό πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί ευθέως ότι «οργανώνει πολιτικές διώξεις» και ότι επιχειρεί να ποινικοποιήσει τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ. Η... αφύπνιση Καραμανλή ήρθε εννέα μήνες μετά τις εκλογές, κι ενώ μέχρι τώρα δεν είχε μιλήσει ούτε για την οικονομία ούτε για τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας.

«Η εξοντωτική και εμφανώς άδικη αντιμετώπιση του Γ. Αγγέλου αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, πως το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του οργανώνουν συστηματικά πολιτικές διώξεις, με στόχο την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή» ανέφεραν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας: «Η τακτική και η νοοτροπία του σημερινού πρωθυπουργού είναι γνωστές. Κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα, που ο ίδιος δημιουργεί, επιτίθεται κατά των πολιτικών του αντιπάλων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ειδικά τώρα, που γιγαντώνεται η δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ομως οι προγραφές και οι ατεκμηρίωτες διώξεις πολιτικών αντιπάλων οδηγούν σε νοσηρά φαινόμενα, σε καταστάσεις που πληγώνουν βαθιά τον τόπο. Οσοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα αποτελέσματα των πρακτικών τους. Και ας γνωρίζουν καλά: θα μας βρουν όλους αταλάντευτα απέναντί τους».

Σχολίαζαν, ακόμη, δυσμενώς και το γεγονός ότι παρότι ο κ. Αγγέλου δεν έχει οικονομικούς πόρους για να καταβάλει μια τόσο μεγάλη εγγύηση (και προσκόμισε όπως λένε τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία), η ανακρίτρια επέμεινε στην επιβολή εγγύησης ύψους 400.000 ευρώ! Ο ίδιος πάντως ο κ. Αγγέλου φέρεται ότι θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για την αντικατάσταση των συγκεκριμένων περιοριστικών όρων με ηπιότερους.

Η εξέλιξη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου προβληματίζει έντονα τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, καθώς η Ρηγίλλης είναι υποχρεωμένη να καθορίζει την τακτική της ανάλογα με τις αποκαλύψεις που αγγίζουν το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Επιπλέον, το Βατοπέδι δημιουργεί «ρήγματα» στη ΝΔ, αφού η μαρτυρία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα για το τηλεφώνημα Αγγέλου είναι μία εξ αυτών που «έκαψαν» τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή το χρονικό των δηλώσεων καταδεικνύει την ένταση που υπήρξε ανάμεσα στην πλευρά του Αντ. Σαμαρά και εκείνη του Κ. Καραμανλή. Στις 12.30 το μεσημέρι ο κ. Νεράντζης προέβη σε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του κόμματος, στην οποία επισήμανε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΝΔ, με σύσταση εξεταστικών επιτροπών, οι οποίες δεν βρίσκουν τίποτε, και με ψήφιση νόμων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κατασκευής ή του εκμαυλισμού μαρτύρων», αφήνοντας αιχμές για την ευνοϊκή μεταχείριση της Σταματίνας Μαντέλη (επικαλούμενος τον νόμο Καστανίδη).

Απέφυγε αναφορά
Δύο ώρες αργότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος ήρθε εσπευσμένα στη Βουλή προκειμένου να κάνει νέες δηλώσεις, στις οποίες απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά περί πολιτικής σκευωρίας. Περιορίστηκε απλώς να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας, ούτε για τη διερεύνησή της μέχρι τέλους» και ότι «ενδιαφέρεται να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να κατασκευάσει δήθεν ενόχους εκ των προτέρων και να εκτρέψει την προσοχή του λαού από τα πελώρια λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης που μας οδήγησαν στην τριμερή επιτήρηση».

Το μόνο κοινό σημείο των δύο δηλώσεων είναι «η μεταχείριση» (τη λέξη αυτή χρησιμοποίησαν και οι δύο) που επιφυλάχθηκε στον Γ. Αγγέλου από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Νεράντζης εξέφρασε την κατάπληξή του επειδή -όπως είπε- η μεταχείριση αυτή αφορά άλλους κατηγορουμένους για άλλα αδικήματα, ενώ κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η μεταχείριση αυτή παραβιάζει βασικές αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου.

Ο Γ. Πεταλωτής

Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγορεί η κυβέρνηση τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει ότι «η ΝΔ μιλάει για δήθεν ιδιαίτερη μεταχείριση του κ. Αγγέλου και παραβίαση των αρχών Δικαίου κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Οταν μιλάμε, όμως, για ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, οφείλουμε και να αποδεικνύουμε ότι το εννοούμε».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: