13.7.10

Βέγκας...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να είναι η τέλεια καλοκαιρινή είδηση. Η Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε τη συναυλία που είχε προγραµµατίσει στην Κερύνεια. Εστω και µε καθυστέρηση µερικών εβδοµάδων, η λατίνα τραγουδίστρια και ηθοποιός αντελήφθη πως η Γη είναι τελικά στρογγυλή και πως η µισή Κύπρος είναι κατεχόµενη από τον τουρκικό στρατό εδώ και µερικές δεκαετίες. Αρα δεν...
προσφέρεται για σόου.

ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ είναι η επιφανειακή πλευρά της όλης ιστορίας. Το θέµα δεν είναι ότι η JLo, ο σύζυγός της Μαρκ Αντονι και τα δύο παιδιά τους θα γιόρταζαν τα 41α γενέθλια της κυρίας σε ένα ξενοδοχείο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς, λες και επρόκειτο για ταινία του Χόλιγουντ µε ηρωίδα µια ονειροπόλο καµαριέρα που γίνεται σταρ. Αλλά ότι τα Κατεχόµενα πλασάρονται ως Λας Βέγκας της Μεσογείου, µε καζίνα, θέρετρα και πολλά υποσχόµενο «real estate». Δεν είναι τυχαίο ότι η Λόπεζ – που δεν φηµίζεται για τις γνώσεις της σε θέµατα διεθνούς πολιτικής – και οι κολλητοί τους δεν κατάλαβαν τη διαφορά µε την πρώτη. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι πως και το Λας Βέγκας κάπως έτσι ξεκίνησε – και µάλιστα σε σαφώς κατώτερο οικόπεδο. Ενα όραµα της Μαφίας µε φόντο την έρηµο της Νεβάδας ήταν. Χάρη στο µαύρο χρήµα, τον υψηλό µεταβολισµό του τοµέα των κατασκευών, τον τζόγο κι ένα ανεκτικό περιβάλλον, το Βέγκας έγινε µια καρτ ποστάλ µε πισίνες και φοίνικες. Το ίδιο µοντέλο – παρά θιν’ αλός – πήγε να τρέξει η Μαφία και στην Κούβα του Μπατίστα. Μόνο που τους πρόλαβε ύστερα από µια δεκαετία ο Φιντέλ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ δεν πέτυχαν τα τανκς του Αττίλα επί τριάντα πέντε χρόνια, πάνε τώρα να το πετύχουν στο χαζό οι Ντενκτάς, Ερογλου και Σία µε τους κουλοχέρηδες και τις µοντέλες. «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγµένο στο πέλαγος», η Κύπρος είναι το νησί επιλογής κάθε Βόρειου που ονειρεύεται µια µεζονέτα µε θέα θάλασσα. Στην Κατεχόµενη εκδοχή της είναι πιο φθηνή, γιατί ενέχει νοµικό ρίσκο. Οπως όµως µας έµαθε η οικονοµική κρίση και τα subprime δάνεια, ζούµε στην εποχή του ρίσκου. Αν είναι να το πάρεις πιο φθηνά – και µάλιστα µε δάνειο – µπορεί να αποδεχθείς τον κίνδυνο να το χάσεις.

Είναι πάλι ο τζόγος των ακινήτων και µάλιστα σε ένα ηλιόλουστο περιβάλλον φθηνού ηδονισµού.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ να παραπαίει και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας να αποτελεί πλέον γεοπολιτικό ρετρό, το Κυπριακό εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση του. Μια φάση απολίτικη, µε τα Κατεχόµενα να προωθούνται ως προορισµός για τους λωτοφάγους του ρίσκου, τους επενδυτές του «µαύρου» και τους εργολάβους της νύχτας. Από την άποψη αυτή, η JLo δεν έχει µόνο ασύµµετρες καµπύλες, αλλά συνιστά και ασύµµετρη απειλή.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: