12.7.10

Συννεφιά...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ πάτο; Η ερώτηση ακούγεται δυσοίωνη και ταιριάζει τέλεια στη µαυρίλα του φετινού καλοκαιριού. Ο πάτος όµως ενέχει ένα στοιχείο αισιοδοξίας. Αν µη τι άλλο, γιατί δεν πάει πιο κάτω!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χώρα της Δύσης – εκεί ανήκοµεν! – που να έχει εισπράξει τόση ...
αρνητική δηµοσιότητα σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα όση η Ελλάδα. Τους τελευταίους έξι µήνες ήµασταν πρωτοσέλιδο τρεις µε τέσσερις φορές την εβδοµάδα στις µεγαλύτερες εφηµερίδες του κόσµου, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις τηλεοπτικές εκποµπές και τις ιστοσελίδες. Τα δηµοσιονοµικά στοιχεία ήταν «άλλα αντί άλλων» όταν δεν τα µασκάραµε µε «σουάπς». Το χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιµο και θα µας βγάλει έξω από το ευρώ. Και η ύφεση θα προκαλέσει ερηµοποίηση.

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ δεδοµένα, θα περίµενε κανείς να είµαστε παρίες. Αρα η αυτόµατη πρόγνωση θα ήταν πως ένας Ελληνας δεν θα µπορούσε ποτέ να διεκδικήσει εκλεγόµενη θέση σε διεθνή οργανισµό. Με απλά λόγια, η ανάδειξη του Πέτρου Ευθυµίου στην Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του ΟΑΣΕ µόνο ως ανέκδοτο θα µπορούσε να αναφέρεται. Ωστόσο, δεν έγινε έτσι. Ο Πέτρος εξελέγη – και µάλιστα µε διπλό σκορ – µε αντίπαλο έναν Καναδό. Σηµειωτέον ότι ο Καναδάς, που µόλις φιλοξένησε το G20, είναι µια χώρα που δεν την έχει αγγίξει η διεθνής κρίση, ενώ έχει εξίσου στενή συµµαχική σχέση µε τις ΗΠΑ όσο και η Βρετανία.

ΜΠΟΡΕΙ o µέσος Ελληνας να µην ξέρει τι είναι ο ΟΑΣΕ.

Είναι όµως ένας κρίσιµος οργανισµός αµυντικής συνεργασίας όπου συνυπάρχει η Αµερική και η Ρωσία. Παίζει ρόλο σε θέµατα όπως η Γεωργία – όπου η Μόσχα εισέβαλε εν µέσω Ολυµπιακών Αγώνων το 2008 – η Ευρασία και το Ιράν. Με άλλα λόγια, δεν είναι παίξε - γέλασε. Η Ελλάδα είχε την Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009 – δωδεκάµηνο που κόπηκε στη µέση από τις βουλευτικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του Πέτρου – πέρα από το προσωπικό στοιχείο – δείχνει πως δεν είµαστε τελειωµένοι ως χώρα. Σε αυτό έχουν παίξει ρόλο δύο πράγµατα. Το ένα είναι η διεθνής παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Το άλλο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει οδυνηρές οικονοµικές αποφάσεις, µε µεγάλο κόστος για τους έλληνες πολίτες. Παρά τις προβλέψεις διαφόρων στο εξωτερικό – και τις ορέξεις διαφόρων στο εσωτερικό – η ελληνική κοινωνία δεν εξεγέρθηκε, αλλά επιδεικνύει στωικότητα.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ βγει στο εξωτερικό τους τελευταίους µήνες – µε εξαίρεση τη Γερµανία – έχει διαπιστώσει ότι δεν είµαστε ούτε λεπροί ούτε ξεγραµµένοι. Μας αντιµετωπίζουν µε δέος και κάποια συµπάθεια. Υπάρχει ακόµη χώρος για την Ελλάδα – ακόµη και σε κορυφαίες θέσεις – όπως δείχνει η περίπτωση Ευθυµίου. Κι αυτό είναι µια ηλιαχτίδα στο πιο συννεφιασµένο καλοκαίρι των τελευταίων τριάντα χρόνων.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: