28.7.10

Εγκαίνια για την βαλκανική πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος...

Η πρώτη τράπεζα μητρικού γάλακτος σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας.
Μάλιστα, στη χώρα η πρακτική του θηλασμού εφαρμόζεται ελάχιστα.
Η τράπεζα βρίσκεται στο Ινστιτούτο Νεογνολογίας του Βελιγραδίου.
Παρέχει το...
άκρως απαραίτητο μητρικό γάλα στα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα και τα οποία νοσηλεύονται εκεί, εξηγεί η Σλάβιτσα Σίμιτς, υπεύθυνη του Ινστιτούτου.

"Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των βρεφών που έχουν γεννηθεί πρόωρα (στο Ινστιτούτο Νεογνολογίας), να παρέχουμε γάλα στα μαιευτήρια του Βελιγραδίου, αλλά και στις μητέρες που για λόγους υγείας δεν είναι σε θέση να θηλάσουν τα παιδιά τους" υπογραμμίζει η Σίμιτς.

Σύμφωνα με την ίδια, η τράπεζα καλύπτει προς το παρόν το ένα τρίτο των αναγκών του Ινστιτούτου Νεογνολογίας.

Ωστόσο, η τράπεζα αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διεύρυνση του αριθμού των εθελοντριών, σε μια χώρα όπου το ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν τα παιδιά τους είναι μικρό.

Σύμφωνα με τη Unicef, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μόνο το 27% των βρεφών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Στη Σερβία, το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο με μόνο ένα 15% των γυναικών να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Το Ινστιτούτο Νεογνολογίας σκοπεύει να αρχίσει μια μεγάλη εκστρατεία μέσω των ΜΜΕ για να ενημερώσει τις γυναίκες για την αξία του θηλασμού.

www.enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: