26.7.10

Πραίτωρες...

Της Αριστοτελίας Πελώνη
Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ είναι µια αφηρηµένη έννοια την οποία οι εκλογές δεν αντικατοπτρίζουν πάντα... Το µότο στην έκδοση του Αρχηγείου της τουρκικής Σχολής Ευελπίδων συµπυκνώνει εµµέσως πλην σαφώς τον ρόλο του στρατού στα τουρκικά πολιτικά πράγµατα.
ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ διετία τα παραµιλητά της...
τουρκικής κοινωνίας και πολιτικής τάξης στην προσπάθειά τους να χειραφετηθούν από τον µεγάλο «προστάτη» συνέπεσαν µε την ανάληψη του αξιώµατος του επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάµεων από τον Ιλκέρ Μπασµπούγ.

ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ τα καθήκοντά του τον Σεπτέµβριο του 2008, ήταν νωπός ο εκλογικός θρίαµβος του Ταγίπ Ερντογάν και η λαϊκή κατακραυγή για το «ηλεκτρονικό» πραξικόπηµα του στρατού – µε τη µορφή αυστηρής προειδοποίησης προς τους ισλαµιστές µέσω Ιντερνετ. ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟ του «µεταµοντέρνου» πραξικοπήµατος όλοι περιέγραφαν τον Μπασµπούγ ως ψύχραιµο και πραγµατιστή στα δύσκολα. Ο στρατηγός δικαίωσε τη φήµη του. Επί των ηµερών του οι ισλαµιστές αποκαθήλωσαν ηθικά και πολιτικά τον στρατό µε τις αποκαλύψεις για συµµετοχή ανώτερων αξιωµατικών σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, συνωµοσίες και προβοκάτσιες.

ΟΙΔΙΟΣ παρέµεινε ψύχραιµος, αρνούµενος, πάντως, να καθαιρέσει τους συνωµότες από τις τάξεις του στρατού. Αλλά, ακόµη κι εκείνοι που απεχθάνονται τους κεµαλιστές, του αναγνωρίζουν ότι εµπόδισε ένα νέο πραξικόπηµα. Οµως, οι αποκαλύψεις για τους στρατιωτικούς συνεχίζονται και ο Μπασµπούγ αποστρατεύεται στις 30 Αυγούστου.

ΘΑΤΟΝ αντικαταστήσει ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, νυν αρχηγός των Χερσαίων Δυνάµεων και προηγουµένως διοικητής της Στρατοχωροφυλακής – γνωστής για τον ρόλο της στη διεκπεραίωση «βρώµικων» υποθέσεων... Κανένας δεν µπορεί να είναι βέβαιος ότι ο νέος «πασάς» θα µπορέσει να διατηρήσει τις συναινετικές σχέσεις του Μπασµπούγ µε την κυβέρνηση και να ελέγξει τις διαθέσεις του στρατού. ΟΥΤΩΣΉΑΛΛΩΣ, σύντοµα θα φανεί αν ο Ερντογάν σκοπεύει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί. Εντός της εβδοµάδας συνεδριάζει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συµβούλιο για να συζητήσει τις προαγωγές και τις αποστρατείες στις Ενοπλες Δυνάµεις. Είναι µια ευκαιρία για τον Ερντογάν να βάλει βέτο σε προαγωγές εµπλεκοµένων σε σκοτεινές υποθέσεις και να απαιτήσει την αποµάκρυνσή τους από το στράτευµα. Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν είναι στρατιωτική δικτατορία. Είναι, όµως, κατά τον Αχµέτ Ινσέλ, «πραιτωριανή δηµοκρατία», όπου η άρχουσα τάξη είναι ο στρατός. Οσο για τον Ερντογάν, έχει ακόµη δρόµο για να µπορεί να καυχάται ότι οι ισλαµιστές του είναι οι νέοι πραίτωρες.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: