27.7.10

Κάρτα θορύβου για τις μοτό...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoiQ_s1ymczMmzWeLJFxxzEPJOOYxeT1A-AE1ID7nmNKtf5TS1TUNNa0fartb_f02X-z_g-2-TcO2R35YuTmDZ7lID08TOkjHzGJlev-sgKnp3Hp8q-mT_7PMLbr3wadJletEb3IBBnEg/s400/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1027.jpgΟ πρώτος έλεγχος θα είναι δωρεάν...
Την κατάργηση των υποχρεωτικών αποστάσεων ανάμεσα στα βενζινάδικα προωθεί το υπουργείο Υποδομών, στο νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υποδομών και θα είναι σε δημόσια διαβούλευση για το επόμενο 15ήμερο.

Προβλέπεται απόσταση 50 μέτρων από χώρους συνάθροισης κοινού (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) για λόγους ασφαλείας.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των...
πρατηρίων καυσίμων είναι 200 μέτρα με βάση νόμο του 1997 και από το 2002 δεν επιτρέπεται η αδειοδότηση νέων βενζινάδικων που θα λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων κατοικιών και καταστημάτων. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να μετεγκατασταθούν μέσα σε 12 χρόνια και επεκτείνει την απαγόρευση για νέες άδειες σε εγκαταστάσεις γραφείων και ξενοδοχείων που εξαιρούνται με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο.

Οι περισσότερες από τις προωθούμενες ρυθμίσεις αποτελούν εναρμόνιση με κοινοτικές Οδηγίες, αλλά και με αποφάσεις δικαστηρίων. Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται οι εξής αλλαγές:

**Συνδέεται η ασφάλιση του αυτοκινήτου με την κάρτα τεχνικού ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι για την ασφάλιση του οχήματος θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση κάρτας δημόσιου ή ιδιωτικού ΚΤΕΟ, ενώ και για τον τεχνικό έλεγχο θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση του ασφαλιστηρίου.

* Λαμβάνονται μέτρα για τον ουσιαστικό έλεγχο των ΚΤΕΟ. Σήμερα το 35% των οχημάτων δεν περνάνε από έλεγχο, αλλά και από αυτά που προσέρχονται το 90% εμφανίζονται χωρίς προβλήματα, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό από το υπουργείο Υποδομών.

* Μειώνεται από τα 400 στα 50 ευρώ το πρόστιμο για οχήματα που δεν έχουν περάσει από τον προβλεπόμενο τεχνικό έλεγχο. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι το ισχύον πρόστιμο ήταν ιδιαίτερα υψηλό και στην πράξη δεν επιβάλλεται από τους περιορισμένους ελέγχους που γίνονται. Διευκρίνισε ότι ο παραβάτης οδηγός θα έχει περιθώριο 10 ημερών για να συμμορφωθεί και μόνον αν δεν είναι συνεπής θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 50 ευρώ.

* Παραμένει το πρόστιμο στα σημερινά επίπεδα για σχολικά, λεωφορεία και ασθενοφόρα.

* Καθιερώνεται η κάρτα θορύβου για μηχανάκια και τρίτροχα. Ο πρώτος έλεγχος θα είναι δωρεάν, αλλά αν υπάρχουν υπερβάσεις θα προβλέπεται η καταβολή τέλους για τον επανέλεγχο.

* Διασαφηνίζεται το καθεστώς λειτουργίας των συνεργείων για αέρια καύσιμα. Σήμερα λειτουργούν 10 στην πρωτεύουσα και 2-3 στη Θεσσαλονίκη. Το κόστος μετατροπής χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό, αφού στη χώρα μας κοστίζει 2.000 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία και την Τουρκία περίπου 500 ευρώ.

* Αλλάζει το καθεστώς για τις εταιρείες οδικής ασφάλειας και προτείνονται μέτρα μεσεγγύησης για αλλοδαπούς οδηγούς που συλλαμβάνονται στη χώρα μας για διάφορες παρανομίες.

Και πετρελαιοκίνηση;

Ο Δ. Ρέππας προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο που θα ασχολείται με τον τρόπο έκδοσης αδειών οδήγησης, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Συζητάμε μέτρα που εξασφαλίζουν φθηνότερο καύσιμο, σε συνδυασμό με τον περιβαλλοντικό παράγοντα», διευκρίνισε ο υπουργός Υποδομών.
Χ.ΤΖ.
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια

* Απελευθερώνει τη δημιουργία νέων πρατηρίων καυσίμων. Μόνος περιορισμός, τα 50 μέτρα από κτίρια συνάθροισης κοινού

* Απομακρύνονται σε μια 12ετία τα βενζινάδικα που λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών και καταστημάτων.

* Απαγορεύεται η λειτουργία πρατηρίων σε ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων

* Συνδέει την ασφάλιση του οχήματος με τον τεχνικό έλεγχο

* Καταργεί στην ουσία το πρόστιμο για παράλειψη του τεχνικού ελέγχου, που σήμερα είναι 400 ευρώ

* Θεσπίζει τη δωρεάν κάρτα θορύβου για μηχανάκια και τρίκυκλα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: