25.7.10

Η ωραία παπαρούνα...

"Που νομίζουν ότι ο Σαμαράς είναι αρχηγός, στο αγαθοεργό σωματείο 'Η Ωραία Παπαρούνα';" γράφει εξοργισμένος ο Ντερμπεντέρης. Πέραν της πλάκας του ευρήματος του, αναλαμβάνει σήμερα να στηρίξει τον Κουρασμένο προειδοποιώντας τους εσωκομματικούς αντιπάλους του ότι κάποια στιγμή μπορεί να επιστρέψει και τότε!...

Καλή προσπάθεια.
"Ο Καραμανλής στο κάδρο
Του Γιάννη Πρετεντέρη
Το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει για τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι...

...«έναν πρώην Πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο δικαστήριο, τον στέλνεις σπίτι του».

Δεν εισακούστηκε. Η τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρέπεμψε τον Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο και η συνέχεια είναι γνωστή: ο Παπανδρέου αθωώθηκε πανηγυρικά, αναστήθηκε πολιτικά και τρία χρόνια αργότερα επέστρεφε θριαμβευτικά στην εξουσία.

Θα μου πείτε ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Σωστά. Ακόμη όμως κι αν δεν επαναλαμβάνεται, ακόμη κι αν οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές, καλό θα είναι να αναλογιστούν τη συμβουλή του θείου Καραμανλή όσοι προσπαθούν να σπρώξουν τον ανιψιό του στο κάδρο του σκανδάλου με το Βατοπαίδι.

Υπάρχει τέτοιο σχέδιο; θα ρωτήσετε. Δεν θέλω να το πιστέψω και ούτε έχω καμιά σοβαρή ένδειξη που να το υποδηλώνει. Η Δικαιοσύνη, ας πούμε, μπορεί να επέδειξε υπέρμετρη αυστηρότητα και να οδηγήθηκε σε υπερβολικούς χειρισμούς στην περίπτωση του Ι.Αγγέλου αλλά μάλλον κινήθηκε υπό την (κακώς εννοούμενη) πίεση ενός «δημοσίου αισθήματος» παρά από πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις.

Ακόμη περισσότερο που η κυβέρνηση (στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού)

μου φάνηκε περισσότερο αμήχανη παρά ενθουσιασμένη με την εξέλιξη.

Ούτως ή άλλως όμως, είναι βέβαιο είναι ότι στον πρώην πρωθυπουργό ασκείται μια αυξανόμενη πίεση από πολλές πλευρές και όχι μόνο από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο ΛΑΟΣ, ας πούμε, φαίνεται να τον έχει αναλάβει σχεδόν εργολαβικά, ενώ ακόμη και μέσα στη ΝΔ υπάρχουν φωνές που ζητούν ουσιαστικά από τον Αντ. Σαμαρά«να τον βγάλει στη σέντρα». Είναι η περίφημη θεωρία της «ρήξης με το καραμανλικό παρελθόν», λες και ο Σαμαράς έχει εκλεγεί αρχηγός όχι στη ΝΔ των Καραμανλήδων αλλά στο αγαθοεργό σωματείο «Η Ωραία Παπαρούνα».

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, είναι χρήσιμο να έχουμε υπόψη μας ότι κάποιες φορές μια σειρά από συμπτωματικά, ανεξέλεγκτα και ασύνδετα μεταξύ τους περιστατικά μπορούν να υποκαταστήσουν και το καλύτερο σχέδιο ή, έστω, να παράξουν τα ίδια αποτελέσματα. Και όσοι σπρώχνουν τον Καραμανλή στο κάδρο του Βατοπαιδίου κινδυνεύουν να βρεθούν ξανά με τον Καραμανλή στο κάδρο γενικώς, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι στα σχέδιά του.

Δεν λέω ότι θα τους κοστίσει ή ότι θα τους ξεβολέψει. Δεν λέω αν θα τους βλάψει ή αν θα τους ωφελήσει. Απλώς αναρωτιέμαι αν έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να συμβεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: