29.7.10

Χαµαιλέων...


Της Αριστοτελίας Πελώνη
Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ Κάµερον γνωρίζει καλά τη γλώσσα της φωτογένειας και της αλλαγής. Με αυτά τα όπλα κέρδισε τις εκλογές του περασµένου Μαΐου, σηµατοδοτώντας το τέλος της 13χρονης κυριαρχίας των Νέων Εργατικών.
ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ του στην Τουρκία έκανε λόγο για «χρυσό αιώνα» στις διµερείς σχέσεις, ενώ δήλωσε οργισµένος για τα εµπόδια που...
βάζουν κάποιοι στην ευρωπαϊκή της πορεία. Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία κάνει ό,τι µπορεί από µόνη της, µη συµµορφούµενη µε τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. Αλλά αυτή είναι µια άλλη ιστορία. Ο βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε απλώς τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να δέσει την Αγκυρα στο άρµα της Δύσης. ΑΝ ΚΑΙ µιλάει µοντέρνα γλώσσα, για πολλούς ο Κάµερον δεν είναι παρά η επιστροφή στην παλιά εποχή των ηγετών των Τόρηδων. Είναι πλούσιος, πήγε σχολείο στο Κολέγιο Ιτον, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει επιφανείς βρετανοί πολιτι κοί κι έχει µακρινή συγγένεια µε τη βασίλισσα.

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ότι προέρχεται από την τάξη των προνοµιούχων, αλλά προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα χαλαρό στυλ. Στα 43 του είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας εδώ και δύο αιώνες.

Μάλιστα, είναι έξι µήνες νεώτερος απ’ ό,τι ήταν ο Τόνι Μπλερ όταν µπήκε στην Ντάουνινγκ Στριτ το 1997. Ο Κάµερον απολαµβάνει (και καλλιεργεί) τη σύγκριση, υιοθετώντας το προφίλ του µετριοπαθούς.

ΟΙ ΚΑΚΕΣ γλώσσες τον κατηγορούν για απειρία και ρευστότητα πολιτικών θέσεων, ενώ µιλούν για χαµαιλέοντα µε υπερβολική αγάπη για τις κάµερες... Θυµίζουν µάλιστα ότι στο συνέδριο του κόµµατός του το 2006 εµφανίστηκε σε µία µέρα µε τέσσερα διαφορετικά σετ ρούχων... ΣΤΟΕΣΩΤΕΡΙΚΟ µέτωπο, υπόσχεται να µειώσει το κράτος και το Εθνικό Σύστηµα Υγείας, προβλέποντας περικοπές 25% µέσα στα επόµενα πέ ντε χρόνια. Αυτό θα πει άγρια λιτότητα. ΟΣΟ ΓΙΑ την Τουρκία, δεν είναι αυτός που αποφασίζει. Ο γερµανός ΥΠΕΞ έσπευσε χθες να θυµίσει ποιος είναι το αφεντικό, επισηµαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ακόµη ώριµη για ένταξη. Οι δηλώσεις του Κάµερον δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι στο µπλοκ των 27, ούτε έκαναν τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί να ιδρώσουν.

ΟΚΑΜΕΡΟΝ δεν έχει αποδείξει τίποτα ακόµα. Ο χρόνος θα δείξει αν, όπως έχει εκµυστηρευθεί, είναι κληρονόµος του Μπλερ, ή απλώς η Θάτσερ µε παντελόνια.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: