9.4.09

Εσωρουχάδικο ΤV...

ΤηςΠόπης Διαμαντάκου
Μεταξύ κιλότας και σώβρακου κινείται το σπουδαίο τηλεοπτικό μας τοπίο, όπου η μοναδική θέα που προσφέρεται είναι στα προσωπικά των παρουσιαστών
Με ένα κλεμμένο σώβρακο ασχολείται ο «Λάκης ο γλυκούλης» εδώ και τρία επεισόδια. Το έκλεψε η νύφη του Λάκη από τον φίλο του Λάκη, αφού τον νάρκωσε, για να το βάλει στο κρεβάτι της (το χρησιμοποιημένο σώβρακο) ως πειστήριο απιστίας, για να το βρει ο σύζυγός της και να ζηλέψει, γιατί τα ΄χει με τη νύφη της, δηλαδή με τη σύζυγο του Λάκη, πλην όμως το...
σώβρακο είχε κεντημένα τα αρχικά του Λάκη, γιατί το ΄χε ξεχάσει στο σπίτι του φίλου του, οπότε κατηγορήθηκε αυτός για ερωτική σχέση με τη νύφη του, ενώ ο κολλητός του- από τον οποίο εκλάπη το σώβρακο- το λέει και το ξαναλέει «εγώ φορούσα σώβρακο πριν λιποθυμήσω και μετά που ξύπνησα το ΄χα χάσει το σώβρακο». Κόλαση χάρη στο σώβρακο. Όλοι το διεκδικούν. Ούτε ράβδος χρυσού να ΄ταν. Πάντως χάρη σε αυτό (το χρησιμοποιημένο σώβρακο) ο «Λάκης ο γλυκούλης» έγινε αγαπημένο σίριαλ του «Πολύ μπλα μπλα», γιατί εκεί συνήθως ασχολούνται με τις κιλότες- τις δικές τους. Όσο να ΄ναι, τη νιώθουν τη συγγένεια.

Έτσι, λοιπόν,μεταξύ κιλότας και σώβρακου κινείται το ευρύ, σπουδαίο εγχώριο τηλεοπτικό πεδίο, για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι ως φιλοθέαμον έθνος. Όχι ότι δεν κάνουν τις προσπάθειές τους και οι τηλεοράσεις άλλων χωρών να πιάσουν πάτο, αλλά εμείς- να το παινευτούμε, δεν είμαστε μετριόφρονες- τον έχουμε καταλάβει. Βέβαια, τον «Λάκη τον γλυκούλη» τον κάναμε εισαγωγή. Λες και δεν μπορούσαμε να βρούμε και μόνοι μας ένα σενάριο που να ασχολείται με σώβρακα και μάλιστα χρησιμοποιημένα.

«Το ΄πε, το ΄πε...»
Τι ενθουσιασμός ήταν αυτός χθες, τι χειροκροτήματα, τι γελάκια, τι πονηρά σχολιάκια από πάνελο σε πάνελο. Και όλο αυτό επειδή επιτέλους, λέει, παραδέχτηκε ο Γρηγόρης τη σχέση του με τη συμπαρουσιάστριά του Νάντια Μπουλέ. Έβαλε κι εκείνος το χεράκι του πρωί- πρωί μιλώντας στον «Όμορφο κόσμο» για κάτι γεμιστά που φούρνισε εκείνη και τα περίμεναν ώρες να γίνουν για να τα φάνε και έπαθαν σπασμούς οι μεσημεριανούδες. «Το ΄πε, το ΄πε, να το, το ομολόγησε, μαζίιιιιι, ναι, ναι, μαζίιιιιιι θα ΄τρωγαν τα γεμιστά».

Τέτοιο συγκλονισμό είχε να πάθει το πρωινομεσημεριανάδικο σύστριγγλο από την εγκυμοσύνη του Σάκη (της Κάτιας, αλλά το ίδιο κάνει).

Το «Κους Κους» είχε βγάλει και τίτλο «Δικαιωθήκαμε», εννοώντας τον δεσμό του Γρηγόρη. Ενός μηνός παρακαλώ- άντε μ΄ έναν πόνο όταν έρθει η ώρα.

Μάλιστα! Τέτοιο μεγάλο γεγονός!

Έτσι όπως έχει γίνει η ελληνική τηλεόραση, αν δεν έχεις μια εγκυμοσύνη, μια βέρα να δείξεις, έναν έρωτα να μισοκρύψεις, δεν είσαι τίποτε. Κορυφαίο προσόν το ερωτικο-αρραβωνο-γαμηλιο-εγκυο-βαφτιστικό αλισβερίσι, που μπορεί να προσφέρει ένας παρουσιαστής ή μια παρουσιάστρια. Το γράφουν και στο βιογραφικό τους. Για παράδειγμα «έχει ευκολία να συνάπτει δεσμούς» ή «έχει σκοπό να συνάψει δεσμό και να παντρευτεί ενόσω βρίσκεται σε ισχύ το συμβόλαιο με το κανάλι σας».

Τι να τηνκάνει κανείς την ευφράδεια- τις γνώσεις ας τις αφήσουμε στην άκρη, ουδείς τις χρειάζεται, αντιθέτως, όσο πιο τούβλο τόσο το καλύτερο- το ταλέντο, τη φωτογένεια; Περιττά. Το μόνο που απαιτείται για την τηλεοπτική αποθέωση οποιουδήποτε είναι μια σχέση η οποία να υπόσχεται κουτσομπολίστικες ηδονές.

Επαρχία του ΄50 και χειρότερα, κλειστοφοβική, με ζωές αδιέξοδες, όπου άλλη χαρά δεν υπήρχε από το κουτσομπολιό. Εκεί βρίσκεται η πρωινομεσημεριανάδικη τηλεόραση πεισματικά κολλημένη.

Και ο ένας στηρίζει τον άλλο με αλληλοαποκαλύψεις για να γεμίζουν τις εκπομπές τους. Και μετά αλληλοπροσκαλούνται για να επιβεβαιώσουν ναζιάρικα τους δεσμούς τους ο ένας στην εκπομπή του άλλου.


Από τα ξεκατινιάσματα στους δεσμούς

Πέρυσι ήταν η χρονιά των ξεκατινιασμάτων. Ο ένας εναντίον του άλλου. Έχυνε η μια εκπομπή τα μπουγαδόνερά της στην άλλη. Φέτος είναι η χρονιά των δεσμών. Κρυφούληδων και φανερούληδων. Ε, να! Έτσι περνάει η ώρα. Με τους εαυτούς τους.

Γι΄ αυτό και τρελαίνονται με τον Λαζόπουλο. Βρίσε με Λάκη μου, εξευτέλισέ με, ό,τι και να πεις, διαφήμισέ με, εύχονται από μέσα τους. Και την επομένη της εκπομπής του προβάλλουν πλάνο πλάνο τα αποσπάσματα που τους αφορούν. Γιατί δεν υπάρχει μέτρο, αξία, προσόν με το οποίο να αναμετριούνται και να αισθάνονται ίσως μερικές φορές ότι υπολείπονται. Μέτρο είναι μόνον ο εαυτός τους. Και αυτός είναι τέλειος, δεν είπαμε;
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: