13.4.09

Απάτη – μαμούθ με διαμερίσματα...


Ολόκληρο κύκλωμα εξαπάτησης ανυποψίαστων Βολιωτών είχε στήσει τον τελευταίο χρόνο Αθηναίος κτηματομεσίτης, γιος παλιού ποδοσφαιριστή της Νίκης Βόλου, μαζί με δύο ακόμα Βολιώτες.
Οι τρεις «συνεργάτες», εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι άνοιξαν… εμπόριο ελπίδας για δεκάδες θύματά τους στο Βόλο, πείθοντάς τους ότι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υψηλές αποταμιεύσεις τους.
Με την υπόσχεση ότι θα εξασφάλιζαν φθηνά ακίνητα-φιλέτα, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τραπεζών από πλειστηριασμούς, φέρεται ότι κατόρθωσαν να βάλουν στο χέρι σαράντα Βολιώτες και το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ περίπου!
Ο Αθηναίος κτηματομεσίτης –μάρτυρας του Ιεχωβά καθώς και ο...
συνεργάτης του στο Βόλο, όπως και γνωστός Βολιώτης τραπεζικός που εμφανίζεται να παίζει σημαντικό ρόλο, είχαν στήσει τη μηχανή με τρόπο απολύτως πειστικό. Πιο συγκεκριμένα, υποσχόμενοι ακίνητα μεγάλης αξίας κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, αποσπούσαν τεράστια ποσά από επιφανείς Βολιώτες, αλλά και από εύπορους μάρτυρες του Ιεχωβά, αφού τα δύο από τα τρία μέλη της ομάδας ανήκουν στο συγκεκριμένο θρήσκευμα, γεγονός που τους προσφέρει νομική θωράκιση σε σχέση με τους ομόθρησκούς τους.
Το χαρακτηριστικό της απάτης είναι ότι για τα τεράστια ποσά που ενθυλάκωνε η ομάδα ως αντίκρισμα παρείχε συναλλαγματικές μεγαλύτερης αξίας από τα ποσά, ως περίσσια εξασφάλιση, με το επιχείρημα ότι τα προς αγορά ακίνητα αποτελούσαν μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και άφηναν τεράστιο περιθώριο κέρδους και έτσι είτε τα αγόραζαν τελικά οι υποψήφιοι πελάτες είτε παρέμεναν στους «εγκεφάλους», κανείς δεν θα έχανε, αφού οι πελάτες αν δεν τους άρεσε το ακίνητο θα εξαργύρωναν τις κερδοφόρες συναλλαγματικές που είχαν στα χέρια τους. Τελικά ούτε τα ακίνητα αγοράστηκαν ούτε οι συναλλαγματικές πληρώθηκαν, παρά το γεγονός ότι έληξαν!
Οι δύο πρώτες μηνύσεις έχουν κιόλας κατατεθεί και αμέσως μετά το Πάσχα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, αφού τα ποσά που χάθηκαν είναι τεράστια, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση γνωστού Βολιώτη φυσιοθεραπευτή, που ακόμα περιμένει το ξενοδοχείο στην Αράχοβα, του οποίου υποτίθεται ότι θα γινόταν ιδιοκτήτης έναντι του ποσού των 700.000 ευρώ, τα οποία παρέδωσε στους… χρυσοφόρους επενδυτές!

Πώς λειτουργούσε
το κύκλωμα
Οι «αντιπρόσωποι» του κτηματομεσίτη της Αθήνας στο Βόλο προσέγγισαν ιδιώτες με οικονομική επιφάνεια, ποντάροντας στην πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά που είχαν διαθέσιμα.
Το δέλεαρ που παρουσίαζαν ήταν η μεγάλη οικονομική απόδοση, που θα μπορούσε να τους προσφέρει η αγορά ενός πολυτελούς ακινήτου, ακόμη και ξενοδοχειακών μονάδων σε προνομιακές περιοχές της Ελλάδας και σε συμφέρουσα τιμή.
Στην προσπάθεια να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους, ενημέρωναν ως «ειδικοί» επί της κτηματαγοράς ότι αγοράζουν το ακίνητο κοψοχρονιά, αφού βγήκε στο «σφυρί», επενδύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κεφάλαιό τους, το οποίο θα μπορούσαν αργότερα να πολλαπλασιάσουν, εάν αποφάσιζαν την πώληση του ακινήτου που θα περιέλθει στην κατοχή τους.
Οι εντυπωσιακές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτου οδήγησαν δεκάδες Βολιώτες να εμπιστευτούν μεγάλο μέρος ή και το σύνολο των τραπεζικών τους καταθέσεων στους «αντιπροσώπους» του κεντρικού κτηματομεσίτη.
Παραδίδοντας το χρηματικό πακέτο για την αγορά του ακινήτου, θεωρούσαν ότι θα είχαν το… κεφάλι τους ήσυχο, αφού λάμβαναν πίσω συναλλαγματική και μάλιστα μεγαλύτερης αξίας από το ποσό που είχαν δώσει.
Αποδείχθηκε όμως άνθρακες ο θησαυρός, όταν οι υποψήφιοι αγοραστές διαπίστωσαν ότι στα χέρια τους δεν έμειναν παρά ληγμένες συναλλαγματικές χωρίς αντίκρισμα.
Χαρακτηριστική είναι η προθυμία των διαμεσολαβητών να δείξουν στα θύματά τους ακίνητα που θα αγόραζαν. Όπως η περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, μηχανικού, η οποία βρέθηκε μπροστά στο ακίνητο-«ευκαιρία» και όταν έδειξε ότι δεν της αρέσει, πήρε τη δέσμευση ότι θα της βρουν καλύτερο...

Πρώτες μηνύσεις
Ο κρυφός μέχρι πρόσφατα προσωπικός καημός δεκάδων επαγγελματιών λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις μετά τις δύο πρώτες μηνύσεις που κατατέθηκαν στην Αθήνα εναντίον τού εκεί κτηματομεσίτη και εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Οι μηνύσεις κατατέθηκαν από δύο Βολιώτες - θύματα της απάτης, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθούν δικαστικά και εναντίον των τοπικών «συνδέσμων» του κτηματομεσίτη της Αθήνας.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θύμα της υπόθεσης στο Βόλο περιήλθε σε ιδιαίτερα δεινή θέση, καθώς βρέθηκε εμπλεκόμενος, όταν μήνυση κατέθεσε άλλο θύμα της ίδιας κομπίνας στην Αθήνα…
Συγκεκριμένα, από την Αθήνα υποψήφιος αγοραστής πείστηκε από το κύκλωμα και μαζί με το ρευστό έδωσε στον κτηματομεσίτη της πρωτεύουσας επιταγές ύψους 200.000 ευρώ.
Οι επιταγές έφτασαν στα χέρια του Βολιώτη μάρτυρα του Ιεχωβά. Οι επιταγές των 200.000 ευρώ τού δόθηκαν μαζί με συναλλαγματικές 500.000 ευρώ, για ισόποσο μετρητό που εμπιστεύτηκε για την αγορά υπό πλειστηριασμό ξενοδοχείου στην Αράχοβα.
Όταν αντιλήφθηκε τη χασούρα των 700.000 ευρώ, ο Βολιώτης έσπευσε να εξαργυρώσει τις επιταγές για να περισώσει έστω και ένα μέρος του ποσού που θέλησε να επενδύσει.
Το θύμα εξ Αθηνών είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να μειώνεται, δίχως να έχει προχωρήσει η αγορά για την οποία είχε δηλώσει ενδιαφέρον και κατέθεσε μήνυση, εναντίον του Βολιώτη κτηματομεσίτη που δραστηριοποιείται στην Αθήνα.
Με συνέπεια ο Βολιώτης φυσιοθεραπευτής να αναζητά τρόπο να αποδείξει ότι δίχως να γνωρίζει και ενώ και ο ίδιος έχασε τις αποταμιεύσεις του, έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση-«κουβάρι», αφού οι επιταγές τού εξ Αθηνών θύματος είχαν περιέλθει στα χέρια του ως αντίκρισμα για το ποσό που κατέβαλε ο ίδιος προκειμένου να γίνει ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αράχοβα!

Πολλά τα θύματα
και μεγάλα τα ποσά
Μία ατελείωτη λίστα οικονομικά επιφανών επαγγελματιών φέρεται ότι είναι τα θύματα της καλοστημένης κομπίνας.
Γιατροί, μηχανικοί και έμποροι έχουν μείνει με κενές συναλλαγματικές στα χέρια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενδεχόμενα θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, σε μια προσπάθεια να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα χρήματά τους.
Τεράστια ποσά έχουν «κάνει φτερά». Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 17 μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν πέσει θύματα της απάτης και έχουν εμπιστευτεί από 50.000 έως 100.000 ευρώ κατά περίπτωση.
Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις επαγγελματιών. Όπως γιατρός του Βόλου, που εμπιστεύτηκε 170.000 ευρώ, εμπόρος γυψοσανίδων, ο οποίος μετρά απώλεια 1.400.000 ευρώ, εμπόρος αξεσουάρ αυτοκινήτων που έδωσε 300.000 ευρώ, τραπεζικός που διέθεσε 1.300.000 ευρώ, μηχανικός της Νομαρχίας, η οποία έχασε 95.000 ευρώ, μηχανικός που διέθεσε ποσό 40.000 ευρώ.

Γιατί προτίμησαν
τους Μάρτυρες
Δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο ότι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα αγοραπωλησίας ακινήτων επέλεξαν σε πολλές περιπτώσεις να προσεγγίσουν και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά Μάρτυρες του Ιεχωβά. Εκ του θρησκεύματός τους οι Μάρτυρες δεν στρέφονται δικαστικά κατά «αδερφών» τους και φαίνεται ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη τους αυτή την παράμετρο, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν μακριά από τη Δικαιοσύνη ορισμένα από τα θύματά τους.
Από.www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: