25.4.09

Το μεγάλο ριφιφί με τα επιτόκια...

Επιχείρηση... αναστήλωσης αρχίζει η κυβέρνηση με μέτρα στήριξης της οικοδομής εν όψει των εκλογών. Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος των τόκων πρώτης κατοικίας στο 30%, η μείωση κατά 50% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και η επέκταση του προγράμματος κατασκευής δημοσίων κτιρίων με κοινοτικά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ, είναι τα βασικά μέτρα του κυβερνητικού πακέτου στήριξης της οικοδομής το οποίο, ενδεχομένως, θα ανακοινωθεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας. Υπό μελέτη βρίσκεται επίσης το σχέδιο για παρέμβαση του Δημοσίου στην αγορά ακινήτων με αγορά μέρους των περίπου 200.000 απούλητων διαμερισμάτων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, τα οποία θα δοθούν στη συνέχεια σε δικαιούχους του Οργανισμού. Πρόκειται για πακέτο με οποίο θα επιχειρηθεί να...

στηριχθεί η οικοδομή που πλήττεται σοβαρά από την κρίση- εμφανίζει πτώση 33% τον Ιανουάριο- αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που η δημοτικότητά της βρίσκεται σε συνεχή πτώση.

Τα μέτρα που προκρίνονται
Τις τελευταίες ημέρες οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου για το κυοφορούμενο σχέδιο στήριξης της οικοδομής ήταν συνεχείς. Τα μέτρα που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκρίνονται και αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών, είναι:

1
Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης των τόκων στεγαστικού δανείου με το οποίο αποκτάται πρώτη κατοικία, από το 20% που ισχύει σήμερα, στο 30%. Στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου έπεσαν στο τραπέζι πολλά σενάρια για την ενίσχυση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής. Προτάθηκε να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2003, δηλαδή η πλήρης έκπτωση των τόκων του στεγαστικού δανείου από το εισόδημα του φορολογουμένου. Το μέτρο αυτό θα οδηγούσε σε έκπτωση ακόμη και 40% των τόκων από τον φόρο εισοδήματος για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, δηλαδή για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκρίνεται επειδή πρώτον θα έφερνε αντιμέτωπο το υπουργείο με κριτική ότι ευνοεί προκλητικά τα πολύ υψηλά εισοδήματα και δεύτερον λόγω της μεγάλης απώλειας εσόδων που θα προκαλούσε. Επιλέγεται τελικά η λύση της αύξησης του ποσοστού έκπτωσης από τον φόρο του 30% των τόκων πρώτης κατοικίας αντί για 20% που ισχύει σήμερα.

Αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, είναι αν η ενίσχυση της φοροαπαλλαγής θα περιλάβει όλους όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας από το 2003 και μετά, οι οποίοι σήμερα γλιτώνουν από τον φόρο το 20% των τόκων. Οι πιθανότητες συγκλίνουν προς την επέκταση της φοροαπαλλαγής σε όλους, στα πλαίσια και του προεκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ένας φορολογούμενους που θα λάβει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με επιτόκιο 5% και διάρκειας 25 ετών με το υφιστάμενο καθεστώς της έκπτωσης από τον φόρο του 20% των τόκων, θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος 1.817 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς θα γλιτώσει φόρο 2.726 ευρώ, δηλαδή 909 ευρώ περισσότερα.

2Η μείωση κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης για όσους αγοράζουν δεύτερη κατοικία, οικόπεδο για ανέγερση κατοικιών ή επαγγελματικό ακίνητο (η απόκτηση πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από κάθε φόρο και τέλος). Ο φόρος μεταβίβασης είναι 9% για αξία μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 15.000 ευρώ και για την υπερβάλλουσα αξία επιβάλλεται συντελεστής φόρου 11% επί της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου ή του αναγραφόμενου στο συμβόλαιο τιμήματος.

Με τη μείωση σχεδιάζεται να θεσπιστεί ενιαίος συντελεστής 5% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή για ένα ή δυο χρόνια προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, όπως είναι μια εξοχική κατοικία αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, επιβάλλεται σήμερα φόρος μεταβίβασης 10.700 ευρώ. Με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5%, η συγκεκριμένη μεταβίβαση θα επιβαρυνθεί με φόρο ύψους 5.000 ευρώ, δηλαδή 5.700 ευρώ λιγότερα.

Να σημειωθεί ότι ο φόρος μεταβίβασης επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα που μεταβιβάζονται για πρώτη φορά μετά την 1-1-2006, των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί έως το τέλος του 2005. Στην πρώτη μεταβίβαση νεόδμητων ακινήτων (κατοικιών, επαγγελματικών χώρων κ.λπ.) επιβάλλεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 19% επί της αντικειμενικής τιμής. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έπεσε και πρόταση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 9%, αλλά δεν υιοθετήθηκε καθώς μια τέτοια κίνηση απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μήνες.

3
Η επέκταση του κρατικού οικοδομικού προγράμματος (οικοδόμηση σχολείων, κρατικών κτιρίων κ.λπ.) με αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).


Μαζική αγορά νεόδμητων κατοικιών από το Δημόσιο

Στο υπουργείο βρίσκεται υπό εξέταση και το μέτρο της παρέμβασης στην αγορά ακινήτων με τη μαζική αγορά νεόδμητων κατοικιών από το Δημόσιο μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Σύντομα πρόκειται να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους των κατασκευαστών κατοικιών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι διαθέτουν απόθεμα περίπου 200.000 απούλητων κατοικιών, κυρίως στις περιοχές των Μεσογείων και στη Δυτική Αθήνα.

Το σχέδιο προβλέπει την υποβολή δημόσιας προσφοράς από τον ΟΕΚ προς τους κατασκευαστές με συγκεκριμένη ανώτατη τιμή ανά περιοχή. Η τιμή αυτή, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που ζητούν σήμερα για να πουλήσουν οι κατασκευαστές προκειμένου να συμπιεστούν οι τιμές και να κινηθεί η αγορά ακινήτων.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έπεσε και η πρόταση για άρση του πόθεν έσχες κατά την αγορά δεύτερης κατοικίας, αλλά δεν προκρίνεται λόγω του πολιτικού κόστους που θα δημιουργούσε, αφού θα έφερνε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με κριτική για επιβράβευση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε κρίθηκε ότι ήδη έχει ανοίξει μεγάλη τρύπα στο πόθεν έσχες με την κατάργηση της προσμέτρησης τεκμαρτών δαπανών σε όσους επικαλούνται αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών για να αγοράσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ, Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: