16.4.09

Λίμπιντο...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΛΕΝΕ ΠΩΣμόνο από τρελό ή παιδί ακούει κανείς την αλήθεια. Στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, καλό είναι ίσως να ακούει και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ,η ετήσια έκθεση που παρουσίασε χθες ο Γιώργος Προβόπουλος γυρίζει νέα σελίδα στην οικονομική μας ζωή. Τι είπε εν πολλοίς ο κ. Διοικητής; Ότι στην οικονομία δεν γίνεται τίποτε ουσιαστικό. Για όποιον δεν καταλαβαίνει- ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει- η έκθεση περιλαμβάνει και...
προτεινόμενα μέτρα με αποδέκτη τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Διαφορετικά, το πράγμα δεν βγαίνει. Ο Προβόπουλος δεν παρέλειψε να κάνει συστάσεις και προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ανάπτυξη με δημοσιονομική χαλάρωση δεν μπορεί να υπάρξει.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣβρίσκουν πληκτικά τα δημοσιονομικά, ιδού η πολιτική αποκωδικοποίηση. Ο Προβόπουλος, τοποτηρητής εν Ελλάδι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έστειλε δημόσιο μήνυμα προς τον δικομματισμό πως η οικονομία είναι σε άθλια κατάσταση και τα μέτρα αποτελούν μονόδρομο. Η έκθεση γράφτηκε με τη σαφή προυπόθεση- για να μην πούμε τη βεβαιότητα- ότι έρχονται εκλογές. Και ότι η διακυβέρνηση θα αλλάξει χέρια- δηλαδή θα περάσει από τη Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα πέρασμα που θα συμβεί νωρίς στη θητεία του Προβόπουλου, ο οποίος ξέρει ότι θα πρέπει να το διαχειριστεί. Από την άποψη αυτή, ο χθεσινός καβγάς Λούκας Κατσέλη και Γιάννη Παπαθανασίου συνιστά βούτυρο στο ψωμάκι του «κ. Διοικητή», αφού τον επικαλούνται αμφότεροι.

ΚΑΤΑ ΤΑλοιπά, έναν χρόνο αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο Προβόπουλος δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών να έχουν ισχυρή οικονομική «λίμπιντο». Και να την ικανοποιούν με δημόσιες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν συστάσεις προς τις κυβερνήσεις και προειδοποιήσεις προς τις κοινωνίες. Η έκθεση αποδεικνύει πως και στον Προβόπουλο αρέσει να ακούγονται, να συζητώνται και να σχολιάζονται οι παρεμβάσεις του.

ΠΕΡΑ ΑΠΟόλα αυτά, η έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος έρχεται να επιβεβαιώσει μια αίσθηση ότι, στη φάση που βρισκόμαστε, η πολιτική- και οι πολιτικοί- νιώθουν βαριά τη σκιά της οικονομίας. Με απλά λόγια, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πριν βελτιωθούν.
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ} από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: