15.4.09

Τα νέα πρόστιμα του Ε.Σ.Ρ, Μάκης και Τατιάνα οι μεγάλοι "τυχεροί"...

Η επιβολή του προστίμου ήταν για παρουσίαση στοιχείων της ποινικής προδικασίας και η πρόκληση πόνου...
Κυρωτική σύσταση απέστειλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προς όλους του τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, με αφορμή την ένοπλη επίθεση μαθητή του ΟΑΕΔ κατά συμμαθητή του και τρίτων, καθώς και την αυτοκτονία του, μετά την εκτίμηση του Συμβουλίου ότι οι τηλεοπτική σταθμοί «προβαίνουν σε αναπαραστάσεις, περιγραφές και σχολιασμούς, με τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και ηθική βλάβη σε ανήλικους, καθώς και κίνδυνο μίμησης εγκληματικών πράξεων».
Με τη σύστασή του το ΕΣΡ ζητά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς:
α) να τηρούν την υποχρέωση που έχουν από το νόμο για σύνεση και αυτοσυγκράτηση, κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων και των υπόλοιπων ενημερωτικών εκπομπών τους,
β) να μην αναφέρονται σε θέματα βίας και...
βίαιης συμπεριφοράς, χωρίς να συντρέχει προφανής λόγος ενημέρωσης της κοινής γνώμης,

γ) να μη διογκώνουν τα δελτία ειδήσεων και τις υπόλοιπες εκπομπές τους, με παράθεση λεπτομερειών των εγκλημάτων που τελέσθηκαν,

δ) να μην επαναλαμβάνουν την προβολή του συγκεκριμένου τραγικού γεγονότος, εκτός εάν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία για ενημέρωση του κοινού και

ε) να μην αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε όπλα και μεθόδους, με τα οποία μπορεί να τελεσθεί ένα έγκλημα, ιδιαίτερα όταν σκοπός του δράστη είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της πράξης του, μέσω του διαδυκτίου και των ΜΜΕ.

Επίσης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ αποφάσισε την επιβολή προστίμων συνολικής αξίας 142.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Ειδικότερα, πρόστιμο 50.000 ευρώ, ομόφωνα, επιβλήθηκε στον Alter για την εκπομπή «Ζούγκλα» της 25ης Σεπτεμβρίου του 2008, αναφορικά με την περίπτωση του καθηγητή μουσικής, που σκότωσε τη γυναίκα του. Η αιτιολογία για την επιβολή του προστίμου ήταν η παρουσίαση στοιχείων της ποινικής προδικασίας και η πρόκληση πόνου.

Για το ίδιο θέμα επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ (μειοψήφησαν η Ίρις Αυδή και η Εύη Δεμίρη, που πρότειναν 70.000) στον Antenna για την εκπομπή «Αξίζει να το δεις» της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου του 2008. Στις αιτίες για την επιβολή του προστίμου πέρα από αυτές, που αφορούν και τον Alter, ήταν και η προβολή εικόνων του θύματος.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι ΔΙΟΝ Channel του νομού Πιερίας για παράνομη εκπομπή από μη δηλωθέντα δίαυλο.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο ΤΗΛΕΦΩΣ για έλλειψη συνεχούς λογότυπου και συγκεκαλυμμένη διαφήμιση.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στο «Ράδιο Κάστρο» του νομού Ηρακλείου και στο «Ράδιο Φάρος» του νομού Χανίων για μη υποβολή ζητηθείσας ροής προγράμματος.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στο «Real Fm» του νομού Αττικής για την εκπομπή του Γιώργου Τράγκα, λόγω ποιότητας χρήσης γλώσσας.

Το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε και στο «Νitro Radio» του νομού Αττικής για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση. (την 6η/5/2008 στην εκπομπή της Νάγιας Αποστόλου - 10 με 11 π.μ).

Εγκρίθηκε η αίτηση μεταβίβασης του ραδιοφωνικού σταθμού «Σάμος Fm».

Τέλος, σύσταση δόθηκε στο «Mega Channel» για την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργου Οικονομέα, λόγω του σχόλιου που έκανε ο Δημήτρης Καμπουράκης για τον μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, αποκαλώντας τον «θλιβερό και άθλιο ρασοφόρο». Μετά τη συγγνώμη που ζήτησε ο δημοσιογράφος, το ΕΣΡ περιορίστηκε στο να δώσει σύσταση στο κανάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: