24.4.09

ΣΑΝΙΔΑ σωτηρίας...

Διέξοδο, μέσω της Δικαιοσύνης και ειδικά μέσω του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση και να βγει από τη δίνη των σκανδάλων στην οποία βρίσκεται βυθισμένη. Ωστόσο, παρά τη «σανίδα σωτηρίας», το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αλλά και η υπόθεση Παυλίδη εξακολουθούν να πλήττουν καίρια την εικόνα τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και της κυβέρνησης συνολικά.
Ο κ. Κ. Καραμανλής, επιστρέφοντας από την Κύπρο, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί από τις παρεμβάσεις εισαγγελικών λειτουργών στην πορεία έρευνας μεγάλων υποθέσεων, από τους εκβιασμούς για «διπλές εκλογές» και -κυρίως- από το καθεστώς ακυβερνησίας που επικρατεί.

Ειδικότερα, το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται για να μη φτάσει στη Βουλή, έχει...

ουσιαστικά επιστρέψει σαν εφιάλτης για τη ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι η όλη μεθόδευση για να μη φτάσει η υπόθεση στη Βουλή, δείχνει πως κάτι έχει να κρύψει η κυβέρνηση.

«Οι πολίτες θα συνδυάσουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα, τα περί παραπλανηθέντων υπουργών και την αποχώρησή μας από την ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή προ ολίγων μηνών και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους», συμπλήρωναν.

«Πρόβλημα σοβαρό»
Απολύτως ενδεικτικά των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι τα όσα είπε η πρώην υπουργός κυρία Α. Μπενάκη, η οποία, αφού εξέφρασε την ευχή να έρθει η υπόθεση του Βατοπεδίου στη Βουλή», τόνισε (ρ/ς ΝΕΤ) απευθυνόμενη στον κ. Σανιδά και στην προσπάθεια που καταβάλλει: «Αυτό είναι πρόβλημα σοβαρό, που μας δείχνει πού έχουμε φτάσει από μία συνταγματική και πραγματική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει τα πάντα».

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι ούτως ή άλλως η πολιτική ζημία από το Βατοπέδι είναι δεδομένη και μεγάλη και πως τώρα, με τα όσα γίνονται, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το κλίμα για τη ΝΔ και ειδικά για τα πρόσωπα τα οποία έχουν καταγγελθεί ότι ενεπλάκησαν.

Στο παρασκήνιο μάλιστα γίνονται και πάλι συζητήσεις για αποκλεισμό των στελεχών αυτών από τους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΝΔ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πιέσεις που ασκούνται στο παρασκήνιο, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη εβδομάδα για την παραπομπή ή μη του κ. Παυλίδη. Τα στελέχη της Ρηγίλλης και του Μεγάρου Μαξίμου προχωρούν -προκειμένου να αποτρέψουν μέσα σε αυτό το κλίμα το ενδεχόμενο των «διπλών εκλογών»- σε έναν «διπλό πολιτικό εκβιασμό:

- Προς τον κ. Παυλίδη, στον οποίο διαμηνύουν ότι «εάν παραπεμφθεί και δεν παραιτηθεί θα ακυρώσει την 35χρονη πορεία του στη ΝΔ και θα ταυτιστεί με τις πρακτικές Συμπιλίδη».

- Προς τους βουλευτές της ΝΔ, τους οποίους προειδοποιούν ότι εάν υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία, αυτό θα οδηγήσει σε εκλογές και κατά συνέπεια σε απώλεια σημαντικού αριθμού εδρών της ΝΔ.

ΝΕΕΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. ΠΑΥΛΙΔΗ
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι βουλευτές της ΝΔ που ζητούν δημόσια από τον κ. Παυλίδη να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ την ίδια ώρα στελέχη της Ρηγίλλης συνδέουν ευθέως μια ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην υπουργού με «διπλές εκλογές» τον Ιούνιο.

Αυτό ακριβώς επεσήμανε για πρώτη φορά χθες (Mega) και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Γ. Τραγάκης. «Εάν αποφασισθεί παραπομπή του κ. Παυλίδη, είναι πιθανό να πάμε σε εκλογές. Παρά το γεγονός ότι και με 150 βουλευτές εάν χρειαστεί να μείνει η ΝΔ, δεν έχει πρόβλημα να κυβερνήσει. Δεν υπάρχει απώλεια της δεδηλωμένης, ούτε συνταγματικά, ούτε πραγματικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, κυρία Α. Μπενάκη, επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Εκλογές. Αλλά, για το θέμα Παυλίδη; Το πρόβλημα δεν είναι μία ιδιωτική διένεξη, που είναι στην πραγματικότητα αυτή του Παυλίδη με κάποιον ιδιώτη, να γίνει ο μοχλός για την κίνηση των πολιτικών εξελίξεων», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Μανώλης προσετέθη χθες στη λίστα με τους βουλευτές που ζητούν από τον πρώην υπουργό Αιγαίου να παραιτηθεί, ενώ ο κ. Θ. Νάκος επεσήμανε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση όταν το θέμα φτάσει στη Βουλή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, Από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: