19.4.09

Διαμάχη Ιταλίας – Μάλτας “στην πλάτη” 150 εξαθλιωμένων μεταναστών...


Την ιστορία του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» ζουν 150 αφρικανοί μετανάστες – διασωθέντες από τουρκικό πλοίο -, τους οποίους δεν θέλουν να δεχτούν ούτε η Μάλτα, ούτε η Ιταλία. Οι άνθρωποι είναι 10 μέρες στη θάλασσα, σε δραματική κατάσταση και τις τρεις τελευταίες μέρες δεν έχουν ούτε νερό, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του πλοίου Pinar που τους περισυνέλεξε την Πέμπτη. Το πλοίο βρίσκεται έξω από το νησάκι Lampedusa.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times of Malta, το Σάββατο πάνω στο πλοίο έγινε η κηδεία μίας εγκύου γυναίκας η οποία δεν άντεξε τις κακουχίες του ταξιδιού. Όπως λέει ο...

τούρκος ιδιοκτήτης του Pinar, η κατάσταση είναι δραματική γιατί το σκάφος προορίζεται να συντηρήσει πλήρωμα 15 ανθρώπων και όχι 150, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω. Οι προμήθειες σε νερό και τρόφιμα έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πίνουν θαλασσινό νερό από τη δίψα.

Ο κ. Ερντογκντού δήλωσε επίσης ότι πολλοί από τους ανθρώπους είναι άρρωστοι και ότι χρειάζεται να βοηθηθούν «άμεσα». «Δεν υπάρχει φαγητό, ούτε πόσιμο νερό. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στη θάλασσα εδώ και 10 μέρες. Τις τρεις τελευταίες μέρες δεν έχουν ούτε νερό, ούτε τροφή. Πίνουν θαλασσινό νερό. Δεν έχουμε και αρκετές κουβέρτες. Η κατάσταση είναι δραματική».

Δύο άνθρωποι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Ιταλία για να τους χορηγηθεί ιατρική βοήθεια. Η ιατρική βοήθεια ήρθε πολύ αργά για την έγκυο γυναίκα ενώ μία 16χρονη βρίσκεται σε κατάσταση σοκ εδώ και πολλές ώρες, αλλά λόγω του κακού καιρού τα ελικόπτερα δεν μπορούν να προσεγγίσουν για να την παραλάβουν.

«Πρέπει να έρθουν τώρα. Θα πεθάνει πολύ σύντομα» λέει ο κ. Ερντογκντου. «Και οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι άρρωστοι. Υπάρχει μία απαίσια μυρωδιά στο κατάστρωμα και φοβάμαι ότι μπορεί να ξεσπάσει επιδημία» σημειώνει και προσθέτει ότι τουλάχιστον 47 άνθρωποι χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια.

Ο ίδιος λέει ότι την Κυριακή η ιταλική ακτοφυλακή έφερε νερό και τρόφιμα, τα οποία όμως φτάνουν μόνο για 25 άτομα. Επίσης διέψευσε αναφορές των ΜΜΕ ότι οι μετανάστες έχουν στασιάσει, λέγοντας ότι «είναι πολύ ευγνώμονες» αλλά ότι «όλοι είναι άρρωστοι και πεθαίνουν».

Διπλωματικό επεισόδιο

Στο μεταξύ Μάλτα και Ιταλία ερίζουν για το ποιος είναι υπεύθυνος για τους μετανάστες. Η Ιταλία απαγόρευσε στο σκάφος να μπει στον ιταλικό θαλάσσιο χώρο και υποστηρίζει ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πρέπει να γίνει από τη Μάλτα. Η Μάλτα από την άλλη πλευρά της ισχυρίζεται ότι οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν ότι οι μετανάστες πρέπει να μεταβούν στο κοντινότερο καταφύγιο, δηλαδή στην ιταλική Λαμπεντούσα.

Το βράδυ του Σαββάτου ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τόνιο Μποργκ, δήλωσε ότι πρόκειται για μία «διαφωνία μεταξύ φίλων». «Οι Ιταλοί πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε εμείς υπεύθυνοι για διάσωση στα δικά μας χωρικά ύδατα» πρόσθεσε. Πιο εριστικός εναντίον της Μάλτας ήταν ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος κατηγόρησε τη Μάλτα ότι πέταξε τους μετανάστες στην Ιταλία και κάλεσε τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό να επέμβει για να μεταπείσει τη Μάλτα.
www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: