23.4.09

Ξεκίνησε η δίκη της γερμανικής “11ης Σεπτεμβρίου” ...


Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε την Τετάρτη (22/4) στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας η εκδίκαση μίας από τις σημαντικότερες υποθέσεις τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά. Τα τέσσερα άτομα που βρίσκονται στο εδώλιο – ηλικίας από 23 μέχρι 30 ετών- φέρονται να σχεδίαζαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε χώρους δημόσιας συνάθροισης, κρατικές υπηρεσίες και αμερικανικούς στόχους στη Γερμανία. Οι τέσσερις θεωρούνται μέλη της οργάνωσης Ένωση της Ισλαμικής Τζιχάντ η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Όπως μεταφέρει ο Spiegel, στο εδώλιο πίσω από...
αλεξίσφαιρο τζάμι – βρέθηκαν την Τετάρτη ο Φριτς Γκέλοβιτς, ο Αντέμ Γιλμάζ, ο Ντάνιελ Σνάιντερ και ο Ατίλα Σελέκ. Δύο από αυτούς είναι Γερμανοί υπήκοοι που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, ένας είναι Τούρκος υπήκοος και ο τέταρτος Γερμανός πολίτης τουρκικής καταγωγής.

Κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν «μεγαλόπνοη» τρομοκρατική επιχείρηση που θα είχε ως αποτέλεσμα δραματικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ετοιμάσει θα γίνονταν σε χώρους διασκέδασης, εστιατόρια, αεροδρόμια, στο γραφείο ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστικού και σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα που θα αντιμετώπιζε η Γερμανία στην μεταπολεμική ιστορία της. Σύμφωνα με τον Spiegel η αστυνομία θεωρεί ότι τα εκρηκτικά που είχαν στη διάθεσή τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερα θύματα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004 ή την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο το 2005.

Η αμερικανική «ειδοποίηση»

Η γερμανική αστυνομία οδηγήθηκε στη σύλληψη τους το 2007 – ενώ βρίσκονταν στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για τα «χτυπήματα» μετά από ενημέρωση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες τους παρακολουθούσαν σε Γερμανία και Πακιστάν. Στο Πακιστάν θεωρείται ότι οι τρεις εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδο τρομοκρατών στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, πριν στρατολογηθούν για την Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα και δρα κυρίως στο Ουζμπεκιστάν. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τους παρακολουθούσαν επί μήνες, πριν ενημερώσουν τις γερμανικές αρχές.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (πρώτη ημέρα της δίκης) μέσω ίντερνετ βίντεο που κατηγορεί την γερμανική κυβέρνηση ως εγκληματική και δείχνει εικόνες από την 11η Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τρομοκράτες πιθανόν να θέλουν να στείλουν με αυτόν τον τρόπο ένα «μήνυμα» σε νέους τρομοκράτες που θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια των συλληφθέντων.

Σημειώνεται ότι στη δίκη θα καταθέσουν 200 μάρτυρες και ότι αναμένεται να κρατήσει πάνω από δύο χρόνια.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: