18.4.24

Λωρίδα της γάζας τα νοσοκομεία...

Μόνο χαράτσια και χειρουργεία με πληρωμή...

Για μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών έχει μεταθέσει ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης τις αλλαγές και τις όποιες βελτιώσεις είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρωταρχικό μέλημα πλέον του Αδ. Γεωργιάδη είναι να προβληθεί ο ίδιος επικοινωνιακά στην προεκλογική περίοδο, ώστε την επόμενη ημέρα να μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στην ηγεσία της ΝΔ, μετά μάλιστα και τη φημολογούμενη αποχώρηση του Κυρ. Μητσοτάκη για την Ευρώπη. 

Με τον τρόπο αυτό, όμως, έχει παγώσει ακόμη και τα έργα ανακαίνισης των νοσοκομείων που είναι προγραμματισμένα να γίνουν με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού μέχρι στιγμής οι ασθενείς δεν βλέπουν καμία βελτίωση ούτε καν στις υποδομές των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έτερη ένοικος του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οχι μόνο δεν έχει προχωρήσει τα έργα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό, αλλά μπλοκάρει ακόμη και τις δωρεάν εξετάσεις στον πληθυσμό που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από ενάμιση χρόνο μετά τις σχετικές εξαγγελίες δεν έχουν προχωρήσει οι εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, άλλαξε αναιτιολόγητα τις τεχνικές προδιαγραφές, «αλληθωρίζοντας» προς τα συμφέροντα συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας.

Ανάλογη μοίρα φαίνεται ότι περιμένει και τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίες επίσης είχαν προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση με δύο χρόνια, πάλι διά στόματος Αγαπηδάκη όταν ήταν ακόμη γενική γραμματέας στο υπουργείο Υγείας.

Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί μόνο όσες υπηρεσίες θα πληρώνονται πλέον με χρήματα από την τσέπη των ασθενών, αλλά και τα αντίστοιχα χαράτσια που θα επιβάλλονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη που δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, μια ρύθμιση που για άλλη μια φορά θα επιβαρύνει τους Ελληνες ασθενείς. Το ίδιο νομοσχέδιο θεσμοθετεί και την επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 3 ευρώ ανά απεικονιστική εξέταση και 1 ευρώ ανά αιματολογική, επιπλέον της ήδη υπάρχουσας συμμετοχής.

Να υπενθυμιστεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, αφού πλέον δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές, ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως είναι οι φαρμακευτικές. Κάτι που κρύβει παγίδες για τους ασθενείς, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθούνται τεχνηέντως στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν άμεσα. Ο,τι εξάλλου γίνεται σήμερα με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία που άρχισαν να λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

 Kώστας Παναγιώτου

 DOCUMENTO

Δεν υπάρχουν σχόλια: