27.11.21

Μετάλλαξη Omicron: Ο «χάρτης» του στελέχους στην Ευρώπη...



Παγκόσμια αναταραχή στο όριο του πανικού έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, με εγκλωβισμένους ταξιδιώτες σε αφρικανικές χώρες, διαρκώς νέες απαγορεύσεις ταξιδιών και μέτρα καραντίνας στην Ευρώπη και αλλού.

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε... για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αλλά στη συνέχεια κρούσματα βρέθηκαν στο Βέλγιο, την Μποτσουάνα, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Τσεχία και το Χονγκ Κονγκ.

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε με αφορμή την παραλλαγή Όμικρον και η βρετανική κυβέρνηση, ενώ σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στις χώρες της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο η Νότια Αφρική

Το πλήγμα από την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του κορονοϊού είναι μεγαλύτερο για τη Νότια Αφρική, καθώς οι αρχές της χώρας ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχουν στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία της οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου για την ευρύτερη περιοχή του αφρικανικού Νότου.

Η Νότια Αφρική διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορονοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους και σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας επισημαίνει ότι «ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος τη Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται».

Επίσης, επισημαίνει ότι ενώ η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, η παγκόσμια κοινότητα αντέδρασε «εντελώς διαφορετικά» ως προς τα κρούσματα που βρέθηκαν στον αφρικανικό Νότο.

Επεκτείνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Από το απόγευμα της Παρασκευής, η σλοβενική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια» από τις χώρες της νότιας Αφρική και η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, είτε λίγο πριν από την απόφαση είτε λίγο μετά, ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Σουαζιλάνδη, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, ενώ άλλες έχουν προσθέσει το Εσουατίνι, το Μαλάουι, το Χονγκ Κονγκ.


Εκτός από τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις χώρες της Ε.Ε., στον «χορό» των περιοριστικών μέτρων μπήκαν σήμερα και η Νότια Κορέα, αλλά και ο Μαυρίκιος, που ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει όλες τις εμπορικές επιβατικές πτήσεις από τη Νότια Αφρική από τις 28 Νοεμβρίου, ενώ όποιοι επιβάτες έχουν πάει στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι και τη Ζιμπάμπουε θα απαγορεύεται να εισέλθουν στον Μαυρίκιο ή να περάσουν ως ενδιάμεσο σταθμό από εκεί.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αυστραλίας, που δήλωσε ότι όλοι οι μη Αυστραλοί ταξιδιώτες που έχουν βρεθεί στις αφρικανικές χώρες όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του κορονοϊού απαγορεύεται να εισέρχονται στο έδαφός της, ενώ οι Αυστραλοί ταξιδιώτες θα τίθενται σε καθεστώς καραντίνας 14 ημέρων.

Το βράδυ του Σαββάτου, ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν τόσο τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων όσο και υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον, ενώ «υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η ομάδα αντιμετώπισης της Covid παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις για την Όμικρον και είναι σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας σε όλον τον κόσμο».

Μέχρι στιγμής, η νέα παραλλαγή δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, ωστόσο ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι, είπε σε εκπομπή του δικτύου NBC ότι «δεν θα εκπλαγεί» εάν συμβεί αυτό. 

«Όταν έχουμε έναν ιό που δείχνει αυτό το επίπεδο μεταδοτικότητας και έχουμε ήδη κρούσματα σχετιζόμενα με ταξίδι, όπως στο Ισραήλ και το Βέλγιο και σε άλλες περιοχές, όταν έχουμε έναν τέτοιο ιό, είναι σχεδόν απαρέγκλιτο ότι θα πάει ουσιαστικά παντού», εξήγησε.

Εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες και οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις άλλες χώρες είχαν ακόμη μία συνέπεια: Εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, που έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από τον αφρικανικό Νότο αφότου εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.

Οι ιστορίες των ταξιδιωτών που περιμένουν στα αεροδρόμια είναι χαρακτηριστικές:

Η Βαλερί Λεντίκ φεύγει από το Γιοχάνεσμπουργκ έχοντας εξασφαλίσει εισιτήριο για να επιστρέψει αεροπορικώς στο Βέλγιο, μέσω της Αντίς Αμπέμπα, σε τρεις ημέρες από σήμερα.


Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ

Ένα ζευγάρι Βέλγων, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο τα περιστατικά λέγοντας τα εξής: «Λες και ήμασταν εγκληματίες». Η αρχική πτήση επιστροφής τους στην Αμβέρσα θα έκανε στάση στη Ζυρίχη. Όμως η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της για όλους τους αλλοδαπούς που θα φτάσουν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ακόμη και για αυτούς που απλώς θα περνούσαν τράνζιτ από τα αεροδρόμια. Τα νέα εισιτήρια τους κόστισαν 2.000 ευρώ συνολικά.

Πολλοί ταξιδιώτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές της χώρας τους ή με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οι περισσότεροι προσπαθούν να βρουν εισιτήρια ώστε να περάσουν τράνζιτ από άλλες αφρικανικές χώρες που ακόμη δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα υποβληθούν σε μοριακό τεστ για Covid-19.

Μια 26χρονη Νοτιοαφρικανή, η Νίκα Κρούγκερ, προσπαθεί επί ώρες, με κάθε μέσο, να επιστρέψει στον σύντροφό της στο Ντουμπάι. Όμως όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες. «Είναι το απόλυτο χάος», είπε η νεαρή γυναίκα, συγκρατώντας τους λυγμούς της. «Την Ethiopian Air, την Kenya Air, τη Mauritius Air, τις δοκίμασα όλες…».


Πολλοί εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες προσπαθούν να βρουν πτήσεις τράνζιτ μέσω Αιθιοπίας - Αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα - φωτ. αρχείου

Και την ίδια ώρα, αεροπορικές εταιρείες, όπως η Qatar Airways, η South African Airways και άλλες, ανακοινώνουν ότι δεν θα δέχονται στις πτήσεις τους επιβάτες από τις χώρες της Αφρικής όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

Και η ισότητα της εμβολιαστικής κάλυψης

Η παραλλαγή Όμικρον, όπως ονομάστηκε το στέλεχος B.1.1.529 που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει προκαλέσει πέρα από την ανησυχία για ένα νέο και βαρύτερο πανδημικό κύμα, και μεγάλη αντιπαράθεση για τις ανισότητες όσον αφορά τον εμβολιασμό, καθώς οι φτωχές χώρες έχουν μέχρι στιγμής κατορθώσει να εμβολιάσουν με μία δόση μόλις 6-7% του πληθυσμού τους.

Σύμφωνα με τον Σεθ Μπέρκλι, διευθύνοντα σύμβουλο της Συμμαχίας για τα Εμβόλια GAVI, που μαζί με την πρωτοβουλία COVAX, υπό τον ΠΟΥ, κάνουν αγώνα για ισομερή καταμερισμό των εμβολίων, τόνισε ότι «πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την Όμικρον, ειδικά καθώς είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Νέες μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και η πανδημία θα παρατείνεται».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εμβολιάζονται μόνο οι πολίτες των πλούσιων χωρών του πλανήτη», επισήμανε, αφήνοντας σαφή αιχμή ενάντια σε αυτούς που δεν επιτρέπουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια εν μέσω πανδημίας και υγειονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: