30.11.21

Χωρίς την Όλγα και το Νίκο...


Aντα Ψαρρά

Αστεία αστεία, παραμονές Χριστουγέννων χάθηκαν δύο παιδιά μέσα σε ένα μήνα από σφαίρες κι από μια σιδερένια πόρτα...

- Γυφτάκια ήταν σιγά, γεννημένα στη βρόμα και μεγαλωμένα στην κλεψιά και στη ζητιανιά.

- Μα κι αυτά τα παιδιά συμπολίτες μας ήταν και δεν πήγαν από αρρώστια αλλά από ανθρώπινο χέρι κι από αδιαφορία. Εμείς πολεμήσαμε τον ναζισμό και τα στρατόπεδα εξολόθρευσης, γιατί τώρα αδιαφορούμε και δεν κλαίμε μαζί με τις ρομά οικογένειες του Νίκου και της Όλγας;

- Άλλο είναι αυτό! Ο μικρός ήταν κλεφτρόνι και το κοριτσάκι έπαιζε εκεί που δεν έπρεπε.

- Αν ήταν «καθαρόαιμα» ελληνόπουλα, ίσως οι αστυνομικοί δε θα άδειαζαν τα περίστροφα πάνω τους ούτε οι υπάλληλοι θα αδιαφορούσαν μπροστά στο ξεψύχισμα ενός παιδιού πλακωμένου μέσα στα σίδερα.

- Και τι μ' αυτό; Οι αστυνομικοί θα τιμωρηθούν, έχουν κατηγορία για δολοφονία από πρόθεση. Αυτό πλέον έχει μόνο ισόβια. Όσο για τους άλλους που έβγαλαν το φωτοκύτταρο κι έφτασαν ακόμα και να κλωτσούν το κορμάκι της μικρής, θα αποφασίσει η δικαιοσύνη.

- Οι αστυνομικοί είναι ελεύθεροι και δεν έχουν καν μπει σε διαθεσιμότητα, οι υπουργοί τους συγχάρηκαν, σιγά μη γίνουν δίκες και σιγά μη φάνε ισόβια. Ούτε οι παρευρισκόμενοι στο εργοστάσιο, αδιάφοροι για τον εγκλωβισμό του παιδιού, θα πάθουν τίποτα.

- Ναι, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και κυρίως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. Απλά αυτοί ήταν γύφτοι.

- Τέλος πάντων, ευτυχώς τώρα έρχονται τα Χριστούγεννα, ο Μπακογιάννης άναψε το δέντρο και θα γιορτάσουμε τον ερχομό του Χριστού, της αγάπης και της αλληλεγγύης στον φίλο και στον ξένο.

- Κι αν έρθουν τίποτα γυφτάκια να σας πουν τα κάλαντα, διώξτε τα όπως πάντα, μην κωλώσετε επειδή ένας Νίκος και μια Όλγα έτυχε να δολοφονηθούν εκ προθέσεως και εξ... αμελείας.

Κι είναι τώρα η στιγμή που κάποιοι λίγοι ή πολλοί, ίσως μπορέσουν να καταλάβουν το πικρό τραγούδι του σπουδαίου τσιγγάνου Κώστα Χατζή

Γιατί η αλήθεια είναι πικρή
κι έχουν οι άνθρωποι καρφί
δέκα αλήθειες αν θα πεις
δέκα φορές θα σταυρωθείς
και τότε και τότε οι άνθρωποι θα πουν ξανά
γύφτοι γύφτοι τα φτιάξαν τα καρφιά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: