30.11.21

Η εκλογή και το δίλημμα...


Ο «πόλεμος των 6 ημερών» ξεκινάει από σήμερα για τους έξι διεκδικητές της αρχηγίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η τελευταία αυτών των ημερών θα είναι και η ημέρα της κάλπης, όπου για τον καθένα από τους υποψηφίους θα έρθει η ώρα της αποτίμησης που θα κάνει το εκλογικό σώμα.

Μολονότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ., στα χαρτιά, είναι ένα... νέο κόμμα, καθώς ιδρύθηκε το 2018, κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι αυτό που απέμεινε από τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την έννοια είναι ένα αρκετά παλαιό κεντροαριστερό κόμμα που ως κυβερνητική δύναμη ενσωματώθηκε στο σύστημα και αποτέλεσε την άλλη πλευρά του δικομματισμού και της συντηρητικής διαχείρισης των πραγμάτων.

Ο βαθμός της ενσωμάτωσής του μάλιστα -σταδιακά αλλά σταθερά- ήταν τέτοιος που αρκεί για να αιτιολογήσει τη συντριβή του, αν και δεν είναι ο μοναδικός λόγος που συντέλεσε σε αυτήν.

Αυτό το κόμμα, αν και ως κυβέρνηση εφάρμοσε δεξιά πολιτική, έμεινε στην Ιστορία για τον αντιδεξιό πολιτικό λόγο του και για ένα σταθερό αντιδεξιό μέτωπο που το χαρακτήριζε. Αυτή η ταυτότητα ακυρώθηκε με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και από τότε ουδέποτε ανακτήθηκε για δύο λόγους.

Ο ένας αφορά το ότι η συγκυβέρνηση απελευθέρωσε σειρά στελεχών του κόμματος αυτού ώστε να φανερώσουν την ιδεολογική και πολιτική συγγένειά τους με τη Ν.Δ. και ευρύτερα την Κεντροδεξιά. Ο άλλος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κενό του συρρικνωμένου ΠΑΣΟΚ ήρθε να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη μεταμνημονιακή εποχή βρέθηκε χωρίς ταυτότητα. Με βαριά ιστορία, πολλές αμαρτίες και αυτοαναιρούμενο. Χρειαζόταν ένα στίγμα που δεν το έχει βρει ακόμα. Ιστορικά είναι συγγενικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη σκοπιά όμως της πολιτικής πρακτικής συγγενεύει στενά με τη Ν.Δ. Πού θα ισορροπήσει;

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο επόμενος αρχηγός του, ο οποίος θα επιδιώξει κυρίως να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του και δευτερευόντως να δει τις συμμαχίες. 'Οποιος κι αν είναι αυτός. Οι επιλογές όμως, που θα έχει, δεν είναι πολλές. Από τη μια μεριά, είναι το αντιδεξιό ιδεολογικά ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η μνημονιακή μετάλλαξή του. Αυτό είναι και ένα από τα διλήμματα που θα κρίνει και την επιλογή αρχηγού...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: