30.11.21

Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον τα εμβόλια.



Λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον εκτιμά ότι θα είναι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που υπάρχουν ήδη ο επικεφαλής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, προειδοποιώντας ότι ίσως χρειαστεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων...

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου έπεσαν περισσότερο από ένα δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα έπιασε ετήσιο χαμηλό, ενώ ο Nikkei υποχώρησε σημαντικά, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Στεφάν Μπανσέλ, οι οποίες προκάλεσαν νέα ανησυχία στις αγορές, καθώς ενδεχόμενη αντίσταση του ιού θα παρατείνει κι άλλο την πανδημία.


«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η αποτελεσματικότητα θα είναι ίδια όπως με τη Δέλτα. Πρέπει να αναμένουμε όλα τα στοιχεία, όμως οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει αναφέρουν “αυτό δεν θα είναι καλό”» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Moderna.

Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNBC ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον σε περίπου δύο εβδομάδες και ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι αποστολές ενός εμβολίου που λειτουργεί κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Η Όμικρον έχει προκαλέσει εδώ και μερικές ημέρες παγκόσμιο συναγερμό, ο οποίος έχει φέρει κλειστά σύνορα, ταξιδιωτικές οδηγίες και ηχηρά καμπανάκια αναφορικά με την οικονομική ανάκαμψη από τα δύο χρόνια πανδημίας.

Τα νέα της εμφάνισής του έχουν εξαφανίσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια σε αξία μετοχών την περασμένη Παρασκευή, με την ηρεμία να επανέρχεται στις αρχές αυτής της εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία. 

Ηρεμία στις αγορές είχαν φέρει και οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναφέρουν μέτρα lockdown.


Μέτρα, ανησυχία και εμβολιαστική ανισότητα

Η πρώτη «εμφάνιση» της νέας παραλλαγής ήρθε στις 24 Νοεμβρίου όταν και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια εντοπίστηκε σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προβεί σε επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις προς τα κράτη να μην προχωρούν σε περιοριστικά μέτρα στα διεθνή ταξίδια, ενώ αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά το ζήτημα της σκληρής ανισότητας στον τομέα του εμβολιασμού.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: Οι πολίτες της Αφρικής δεν μπορούν να φέρουν την ευθύνη για το ανήθικα χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού που είναι διατεθειμένο για την ήπειρο. Και δεν θα πρέπει να τιμωρούνται επειδή αναγνώρισαν και μοιράστηκαν με τη διεθνή κοινότητα σημαντικές πληροφορίες για την επιστήμη και την υγεία.

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών η Ινδία, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εμβολίων παγκοσμίως, υποσχέθηκε να προσφέρει έξτρα ποσότητες προς αρκετές αφρικανικές χώρες, ενώ ήδη η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα δισεκατομμύριο δόσεις προς την ήπειρο.

Παγώνουν οι προτάσεις της Κομισιόν για αλλαγές στα ταξίδια

Οι χώρες της Ε.Ε. συζήτησαν χθες τι θα μπορούσαν να διασώσουν από τους επικαιροποιημένους ταξιδιωτικούς κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα - πριν η μετάλλαξη Omicron αλλάξει ριζικά το τοπίο.

Το κύριο συμπέρασμα από τη συζήτηση της Δευτέρας ήταν ότι τα κράτη-μέλη δεν είναι ακόμη πρόθυμα να μετακινηθούν από την προσέγγιση των ταξιδιωτικών περιορισμών με βάση την περιοχή σε μια προσέγγιση με βάση το άτομο - δεδομένων των νέων απαγορεύσεων χωρών και των κανόνων καραντίνας που επιβλήθηκαν λόγω της Omicron.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης σημαίνει ότι η πρόταση της Επιτροπής έχει ουσιαστικά παγώσει. Οι χώρες είναι, ωστόσο, πρόθυμες να προχωρήσουν με ένα σχέδιο της Επιτροπής να δώσει στο ψηφιακό δελτίο εμβολίων της Ε.Ε. ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταχωρίσουν τα εμβόλιά τους για να διατηρήσουν ένα έγκυρο δελτίο.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel εξακολουθεί να επιθυμεί να διοργανώσει εικονική σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να συντονίσει την απάντηση στην Omicron - ιδίως ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενισχυτικές δόσεις και δωρεές εμβολίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή, βρίσκεται σε αναμονή, καθώς δεν είναι όλες οι πρωτεύουσες σύμφωνες ή πεπεισμένες ότι θα αποφέρει αποτελέσματα.

Αλλά ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αναβολή οφειλόταν απλώς σε θέματα ημερήσιας διάταξης, καθώς ήταν δύσκολο να βρεθεί κατάλληλος χρόνος για όλους τους 27 ηγέτες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: