7.8.20

«Ανακάλυψαν» τις απελάσεις με επιδότηση...

«Ανακάλυψαν» τις απελάσεις με επιδότηση...
Πολύ μεγάλη ικανοποίηση φαίνεται ότι ένιωσαν στην κυβέρνηση επειδή κατάφεραν να κάνουν χθες την πρώτη αποστολή επιδοτούμενων απελάσεων, των λεγόμενων εθελούσιων επιστροφών, στέλνοντας πίσω στο Ιράκ 134 Ιρακινούς. Ηταν «η...
μεγαλύτερη εθελοντική επιστροφή που έχει γίνει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η χώρα μας», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επιδεικνύοντας άλλη μια φορά την τακτική της επιλεκτικής χρήσης στατιστικών για δημιουργία εντυπώσεων.

Σχετική δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από κοντά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, που έπλεξε το εγκώμιο του πολιτικού του προϊσταμένου. «Ενα σχέδιο που ξεκίνησε σαν πρωτόγνωρη σκέψη γίνεται σήμερα πραγματικότητα, χάρη στη στήριξη του πρωθυπουργού, που την πίστεψε και την υποστήριξε», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας επίσης την απαραίτητη συμβολή της Ε.Ε., του ΔΟΜ και της πρεσβείας του Ιράκ.

Αυτές οι δηλώσεις επιχειρούν βέβαια να κρύψουν την τεράστια απόσταση από τις αρχικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., τόσο τις προεκλογικές όσο και τις μετεκλογικές. Ισως να έχει διαφύγει από την προσοχή του κ. Κουμουτσάκου, αλλά αυτό που αποκαλεί «πρωτόγνωρη σκέψη» εφαρμόζεται στην Ελλάδα πολλά χρόνια και σε πολύ σημαντικότερους αριθμούς από τα πενιχρά αποτελέσματα της σημερινής κυβέρνησης.

Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον περασμένο Αύγουστο έγιναν 16.954 επιδοτούμενες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας στη χώρα καταγωγής τους. Ηταν βέβαια μια επιλογή απελπισίας λόγω των αβίωτων συνθηκών υποδοχής στην Ελλάδα και των κλειστών εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αν δεν ήταν αποτέλεσμα ενός αμφιλεγόμενου εκβιαστικού διλήμματος. Οπως το θέτει με χαρακτηριστικό κυνισμό η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, «παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε αιτούντες άσυλο, για να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους». Η χρήση του επιρρήματος «οικειοθελώς» σηκώνει βέβαια πολλή συζήτηση.

Το πρόγραμμα ανανεώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για άλλα τρία χρόνια με στόχο, όπως σημείωνε ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης, να πραγματοποιούνται 5.500 επιδοτούμενες απελάσεις κάθε χρόνο. Σε 1.450 από αυτές θα διατίθεντο επιπλέον μέσα επανένταξης στη χώρα καταγωγής. Η πανδημία του κορονοϊού δυσκόλεψε την πραγματοποίηση του προγράμματος, όπως παραδέχτηκε χθες ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Τζιανκάρλο Λούκα. Αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τόσο μεγάλη απόκλιση από τους στόχους.

Αλλωστε, στα μέσα Μαρτίου, και ενώ είχαν πολλαπλασιαστεί οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά και είχε αρχίσει ο τάχα υγειονομικός αποκλεισμός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης λόγω κορονοϊού, η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον σε συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον πρωθυπουργό είχε ανακοινώσει ουσιαστικά επίσπευση των επιδοτούμενων απελάσεων, προβάλλοντας το δέλεαρ μιας σημαντικά ενισχυμένης επιδότησης, ύψους 2.000 ευρώ, με στόχο να συμμετέχουν στο πρόγραμμα άμεσα 5.000 πρόσφυγες που είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά μέχρι το τέλος του 2019. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σημείωνε ότι οι 5.000 επιδοτούμενες απελάσεις θα πραγματοποιούνταν μέχρι το τέλος του περασμένου Μαρτίου.

Οταν πέρασε η ημερομηνία, μετέθεσε για ένα τρίμηνο την ολοκλήρωση των 5.000 επιδοτούμενων απελάσεων. Χθες, ο κ. Μηταράκης αναθεώρησε ξανά την προθεσμία, μιλώντας για 5.000 απελάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Από τους 134 Ιρακινούς που έφυγαν χθες, μόνο οι 40 συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενισχυμένης επιδότησης. Δεν φαίνεται επομένως να έχει καμία πραγματική σημασία αν η χθεσινή αποστολή ήταν η πολυπληθέστερη στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Σημασία έχει ότι είναι η πιο καθυστερημένη, ενώ αποτελεί άλλη μία απόδειξη της τακτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: