14.8.20

Η μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει...


Προς παπαγαλίζοντες και λοιπά τρολ...
Οπως στο θέμα του Λιβάνου, έτσι και στο ζήτημα της Ελλάδας με την ένταση με την Τουρκία, ο Εμμανουέλ Μακρόν μετέφρασε μέρος των ανακοινώσεων του, τουλάχιστον από το λογαριασμό του στο τουίτερ, στις γλώσσες των δυο χωρών. Όπως θα έκανε δηλαδή ένας πρόεδρος ξένης χώρας σε  προτεκτοράτα του, όπου τα συνηθισμένα στο σανό πρόβατα, χαίρονται με ό,τι και να τους πετάξεις.

Η...
μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει. Η Τotal έχει εξασφαλίσει το μερίδιο της. Όλα τα άλλα είναι να ´χαμε να λέγαμε και στο βάθος business. Ο Γάλλος πρόεδρος από τότε που χάλασε η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, υπέρ των αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων, με υπαιτιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία προέταξε σαν δικαιολογία το οικονομικό κόστος και την καθυστέρηση στο χρόνο παραλαβής των φρεγατών… τράβηξε τις μετοχές του!

Δια της εκκωφαντικής σιωπής του σε ημέρες κορύφωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνει μηνύματα και κατόπιν εορτής κάνει δηλώσεις ή όποτε οι Τούρκοι στρέφονται προς την Κύπρο, όπου εκεί επί της ουσίας η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία, καθώς οι Κύπριοι είναι αυτοί που προχώρησαν σε αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, χωρίς να την πουλήσουν. 

Προς τους παπαγαλίζοντες ερωτευμένους με τον Μακρόν και την προστασία που με τις ανακοινώσεις και τις κινήσεις του φαίνεται να πουλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν παρέχει, οι Γάλλοι γνωρίζουν πως  στις μέρες μας, όπου όλα εκποιούνται κι όλα αγοράζονται (βλέπε στήριξη, συμμαχίες κ.τ.λ.), έχει ο καιρός γυρίσματα.

Στο παρακαλετό

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε πριν βγει η αιφνιδιαστική, σχεδόν μεταμεσονύχτια τελευταία ανακοίνωση του Μακρόν, είναι πλούσιο και ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν ήταν ο Μακρόν που χάλασε τη «ζαχαρένια» του και μάλιστα εν μέσω διακοπών, για να μιλήσει στον Κυριάκο, από τον οποίο περίμενε περισσότερα.

Η επικοινωνία έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης -ακρόασης που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός από ηγέτες χωρών που εμπλέκονται στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιεσμένος από τις τουρκικές προκλήσεις και σχεδόν παρακαλετός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο στήριξη και βοήθεια, με αντάλλαγμα αγορές χωρίς παζάρια, παρόλο που οι Γάλλοι είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι στο τέλος η ελληνική πλευρά θα τους αγοράσει  …ψιλολοΐδια.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως στην ανακοίνωση του Ελιζέ, ο Γαλλος πρόεδρος αναφέρεται με δυο – τρεις αοριστολογίες στη χώρα μας, οι οποίες κατά καιρούς επαναλαμβάνονται κι εμείς…πανηγυρίζουμε. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με τον Κ.Μητσοτακη, αναφέρει επί λέξη σε τόνο τυποποιημένο  «ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία (ο Μακρόν) υπενθύμισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ, απέναντι σε ένα κράτος μέλος που η κυριαρχία του αμφισβητείται» κι επίσης  ότι «θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της (Γαλλίας) στη Μεσόγειο (γενικά), σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας»

Κι επειδή όλα είναι ένα προααποφασισμένο παιχνίδι στα χέρια άλλων κι όχι των Γάλλων, όλα φαίνεται να οδηγούν στην διαπραγμάτευση του «πάρτα όλα», που ξένοι αξιωματούχοι τοποθετούν στα μέσα φθινοπώρου. Ο Μακρόν στην ανακοίνωση του μιλάει για πετρελαϊκές έρευνες, προτρέπει η επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφόρων  να γίνει με ήρεμο διάλογο, βλέπε διαπραγμάτευση, η οποία θα θέσει το πλαίσιο συνεκμετάλλευσης και νομιμοποίησης των γκρίζων ζωνών που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας, παραδέχεται την αδυναμία και το ρόλο κομπάρσου της Γαλλίας στην  Ελληνο-τουρκική διαμάχη, χαιρετίζοντας τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας.

«Τρέμε Ερντογάν, πανηγυρίστε Έλληνες», δηλαδή! 

Οσο για τα δυο γαλλικά πλοία που έσπευσαν άρον – άρον να αρμενίσουν  στα ανοιχτά της Κρήτης και τα δυο Ραφάλ που κατέφθασαν από την Κύπρο στη Σούδα (κι αυτό αποκαλείται ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο), πρόκειται για μια προσωρινή παρουσία λίγων ημερών για τα μάτια του κόσμου, του Ερντογάν και των Ελλήνων αξιωματούχων που έχουν επιφορτιστεί με την αγορά του αμυντικού εξοπλισμού. Η ναυτική άσκηση που ανακοινώθηκε προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή και χρησιμεύει ως βιτρίνα επίδειξης της γαλλικής αμυντικής υπεροχής, μετά από τις υποσχέσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς, για επανεξέταση της γαλλικής προσφοράς. Αν η Γαλλία θα εμπλακεί στο πλευρό της Ελλάδας, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία…αμφίβολο.

imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια: