7.8.20

Γιατί εμποδίζουν τον φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο;...

Επιστολή του διευθυντή Μ. Χατζηπέτρου στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς με την οποία ζητά να επικυρωθεί η -με ευρεία πλειοψηφία- απόφαση του σχολικού συμβουλίου και να δοθεί στο ΓΕΛ το όνομα του μεγάλου αγωνιστή.
 Η επί σειρά ετών σύντροφός του, Τζώρτζια, ζητά από τον δήμαρχο να προκηρύξει δημοψήφισμα..

Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Το ρητό θα μπορούσε να συνοψίζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου με 14 αρνητικές ψήφους έναντι 11 θετικών για την προσθήκη στο Γενικό Λύκειο της Χώρας της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος». Για την πολυετή δράση και προσφορά του Μανώλη Γλέζου, που «έφυγε» τον Μάρτιο σε ηλικία 97 ετών, δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι.

Ενδεικτικό μονάχα το ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata για τους σημαντικότερους Ελληνες που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» κατατάσσεται 7ος στην κατηγορία της πολιτικής. Στο θέμα επανέρχεται με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές Κυκλάδων ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου, Ματθαίος Χατζηπέτρος, ενώ χθες η σύντροφος του Μ. Γλέζου, Τζώρτζια, ζήτησε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στο νησί ώστε να αποφασίσουν οι Ναξιώτες για το θέμα.

Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου ζητά να επικυρωθεί η απόφαση του σχολικού συμβουλίου του ΓΕΛ Νάξου, ο κ. Χατζηπέτρος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του σχολείου ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία από το σχολικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν ο σύλλογος διδασκόντων, το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων, εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το προεδρείο του 15μελούς.

Η προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο των σχολείων προβλέπεται από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας από το 2008 που ορίζει ότι θα πρέπει να είναι «δηλωτική της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής ή του τόπου γενικότερα και θα αναφέρεται σε ονόματα ευεργετών, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, ατόμων της ιστορικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου και γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος και αποτελούν πρότυπα…».

Κατά τον κ. Χατζηπέτρο (και κατά γενική ομολογία), τα παραπάνω κριτήρια εκπληρώνονται στο ακέραιο στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου, που αποτελεί όχι απλά ελληνικό αλλά παγκόσμιο σύμβολο. Εξάλλου, ο ιστορικός αγωνιστής της Αριστεράς έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, την Ακαδημία Αθηνών, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει απεικονιστεί σε γραμματόσημο κι έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας από όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Νάξου την περασμένη εβδομάδα ακούστηκαν απίστευτες προφάσεις από συμβούλους της συμπολίτευσης για να μη γίνει αποδεκτή η προσθήκη του ονόματος του Γλέζου, μεταξύ των οποίων ότι με τη συγκεκριμένη προσωνυμία θα χρωματιστεί το σχολείο…

«Ναι, θα χρωματιστεί λοιπόν, αλλά με το γαλάζιο και το λευκό της σημαίας μας, που για χάρη της κατέβασε τη μισητή σβάστικα, το σύμβολο του κατακτητή, από την Ακρόπολη και έγινε “ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης”, αψηφώντας την ίδια του τη ζωή…», απαντά ο κ. Χατζηπέτρος στις απίστευτες αιτιάσεις και προφάσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, που ακόμη περιλαμβάνουν το ότι θα διχαστεί η τοπική κοινωνία, ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες αλλά και το καθαρά εμφυλιοπολεμικό «δεν είναι η μέρα των κομμουνιστών»...

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χατζηπέτρος τονίζει ότι ο Μανώλης Γλέζος είχε το μεγαλείο να σέβεται τους πολιτικούς του αντιπάλους και έμεινε έκπληκτος από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εμπεριείχε μικροκομματισμό και μικροψυχία. «Η παράταξη του δημάρχου που πρόσκειται στη Ν.Δ. δεν σεβάστηκε ούτε τα ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια του πρωθυπουργού μετά τον θάνατο του Γλέζου, γι' αυτό κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη, που ο πατέρας του είχε εξαιρετική σχέση με τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο, να πάρει θέση».

Για απρέπεια από τους 14 δημοτικούς συμβούλους της Νάξου που καταψήφισαν την πρόταση έκανε λόγο σε ανάρτησή της στο facebook η επί σειρά ετών σύντροφος του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζια. Μιλά για εγκλωβισμό του δημάρχου σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τον καλεί να δώσει λύση μέσω δημοψηφίσματος όπου θα μπορέσει να εκφράσει την πραγματική άποψή της η κοινωνία του νησιού...

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: