31.12.18

Το Απαρτχάιντ επέστρεψε...

Παραλίες όπου απαγορεύονται οι μαύροι στη Νότια Αφρική...

Τα φαντάσματα του παρελθόντος έκαναν την επανεμφάνισή τους  στην παραλία  Κλίφτον, έναν από τους πιο γραφικούς παραθαλάσσιους προορισμούς του Κέιπ Τάουν. Χιλιάδες  διαδηλωτές εισέβαλαν στην...
παραλία, που ήταν γεμάτη με τουρίστες και λουόμενους, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση κάποιων κατοίκων της περιοχής να μισθώσουν ιδιωτικούς φύλακες για να εμποδίσουν την πρόσβαση των μαύρων στην ακτή..

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, το  επεισόδιο αυτό θύμισε  τα σκοτεινά χρόνια του απαρτχάιντ, όταν όχι μόνο η παραλία Κλίφτον, αλλά και άλλες ακτές του Ατλαντικού, ήταν προσβάσιμες μόνο σε λευκούς. Η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, που είχε αναλάβει την επιβολή της απαγόρευσης ,διέψευσε πάντως οποιαδήποτε ρατσιστική στάση, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της πρόσβασης στην παραλία επεκτάθηκε σε όλους, λευκούς  και μαύρους, για την προστασία των κατοίκων που ζουν στις βίλες δίπλα στη θάλασσα από έναν βιαστή ο οποίος απειλούσε την περιοχή.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν πάντως  όταν κάποια μέλη  ριζοσπαστικών πολιτικών κομμάτων συγκρούστηκαν με ορισμένους από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την απαγόρευση της πρόσβασης στην παραλία . «Υπάρχει απαγόρευση εισόδου στους μαύρους, ειδικά για εκείνους που προέρχονται από τις φτωχογειτονιές», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές που κυνηγήθηκε  από τους φύλακες. «Κάποιοι  λευκοί μας μισούν και θα ήθελαν να επιστρέψουμε στο παρελθόν, όταν μπορούσαν να απολαμβάνουν ανενόχλητοι  τις παραλίες»,  πρόσθεσε.

Ο Νταν Πλάτον, ο νέος δήμαρχος του Κέιπ Τάουν, είπε ότι «η πρόσβαση σε όλες τις παραλίες της πόλης είναι  δωρεάν για κάθε κοινωνική ομάδα και ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για διακρίσεις σε βάρος των μαύρων». Σύμφωνα με ορισμένους ακτιβιστές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, στην περιοχή, εδώ και αρκετό καιρό, έχει ξεκινήσει μια νέα διάκριση κατά των μαύρων, ιδίως μεταξύ κάποιων  ιδιοκτητών ακινήτων.

Η περιοχή Κλίφτον είναι ένα από τα πιο ακριβά προάστια  στο Κέιπ Τάουν, καθώς φιλοξενεί κυρίως από βίλες με θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό, των οποίων οι τιμές φτάνουν τα τρία  εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα διαθέτει επίσης ένα ακίνητο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την επίμαχη παραλία. Πολλοί από τους κατοίκους είναι οι Ευρωπαίοι που έρχονται να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων στην  ζέστη του καλοκαιριού.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί όμως και ο αριθμός των μαύρων επιχειρηματιών που  έχουν αγοράσει  ακίνητα  στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: