31.12.18

Ο τελευταίος ανασχηματισμός του Τσίπρα...

Τα υπουργεία που μένουν κενά...

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα στον μονόδρομο του ανασχηματισμού.

Ο χρόνος που ο...
πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις τελευταίες αλλαγές στα χαρτοφυλάκια πριν από τις κάλπες είναι δύσκολο ακόμα να προσδιοριστεί, αφού θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που το ονοματολογικό θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Μπορεί αυτό να γίνει είτε στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με όσα έχουν πει τα κυβερνητικά στελέχη, είτε ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο μετά τις διαρροές που υπήρχαν από διπλωματικές πηγές για κύρωση της Συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Τα κενά που θα υπάρξουν δεν θα είναι λίγα, αφού εκτός από τον κυβερνητικό εταίρο πρέπει να συνυπολογιστεί πως ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Κατερίνα Νοτοπούλου θα αφήσουν τα υπουργεία τους σύντομα, προκειμένου να αφοσιωθούν στον προεκλογικό αγώνα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Δεν αποκλείεται με αυτή την ευκαιρία και με βάση το γεγονός πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ολοκληρωθεί ο Αλέξης Τσίπρας να ορίσει και τον διάδοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών. Για το Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρείται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του Νίκου Κοτζιά, αφού έχει ήδη εκτιμηθεί πως τον έχει αντικαταστήσει επάξια, εκτός και αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να ανακατέψει πολύ περισσότερο την "τράπουλα" του υπουργικού συμβουλίου.

Χωρίς να υπολογίζεται ο Τέρενς Κουίκ, που έχει διαφωνήσει και διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τους Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Νίκο Μαυραγάνη, Βασίλη Κόκκαλη και Έλενα Κουντουρά να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Αν θα ακολουθήσουν όλοι την απόφαση του αρχηγού τους είναι το μεγάλο ερώτημα που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό ακόμα και το μέλλον της κυβέρνησης. Για τους βουλευτές - υπουργούς που αποφασίσουν να μείνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές πως θα μπορεί να υπολογίζει και στην ψήφο τους.

Για τον Αλέξη Τσίπρα αυτές οι αλλαγές είναι μια ευκαιρία, προκειμένου να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση λίγο πριν τις εθνικές κάλπες και ενδεχομένως ένα σήμα διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά. Τον περασμένο Αύγουστο ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήταν οι επιλογές με τις οποίες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει αυτό το μήνυμα και θεωρείται πολύ πιθανό σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί και πάλι.

Θα είναι επίσης η τελευταία ευκαιρία για νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που "έβαλαν πλάτη" όλη την περιόδο της κρίσης να αποκτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο. Για αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται πολύ πιθανό να κοιτάξει και τον "πάγκο" που έχει στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κουμουνδούρου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: