31.12.18

Κατώτατος μισθός: Ανατροπές για 1,5 εκατ. εργαζομένους...

Σημαντικές συνέπειες στους μισθούς, αλλά και τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει η...
επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την κατάργηση του υποκατώτατου.

Όπως δημοσιεύει το Euro2day.gr, οι ειδικοί εκτιμούν πως περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι, αλλά και άνεργοι, μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είτε απασχολούνται με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση, άνεργοι που λαμβάνουν κάποιο επίδομα ή συμμετέχουν σε πρόγραμμα απασχόλησης καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που καταβάλλουν εισφορές με βάση τις κατώτατες αποδοχές θα επηρεασθούν θετικά ή αρνητικά από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν την υπογραφή του νέου, κατώτατου μισθού εντός του Ιανουαρίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη ψηφιστεί.

Σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές, αλλά και βάσει των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί από ινστιτούτα και οργανώσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή, η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται πως θα κινηθεί πέριξ του 5% με 8%, χωρίς να αποκλείεται και το 10%.

Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει θετικά τους περίπου 400.000 εργαζόμενους μισθωτούς που αμείβονται με βάσει τις κατώτατες αποδοχές και τους χιλιάδες απασχολούμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας των οποίων η αμοιβή είναι συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Θα επηρεάσουν, όμως, και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και δικαιούχους ειδικών παροχών του ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή δε, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους που καταβάλλουν εισφορές με βάση αναλογία επί των κατώτερων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ που έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή και στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το Euro2day.gr, ένας στους 6 μισθωτούς πλήρους απασχόλησης αμείβεται με μισθό έως 650 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχόμενη ακόμα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει άμεσα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του δυναμικού των μισθωτών, με πιθανή επίπτωση τόσο θετική (αύξηση μισθού), αλλά και αρνητική (μείωση σχετικών θέσεων εργασίας). Μάλιστα, περισσότερο από το 28,8% των μισθωτών πλήρους απασχόλησης αμείβονταν το 2017 με μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό του 2011 (756 ευρώ), γεγονός που σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΒΟΕ, εγείρει ανησυχία ότι ενδεχόμενη ταχεία επιστροφή στο ύψος του 2011 θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση στη ζήτηση εργασίας, σε επίπεδο αρκετά μικρότερο από αυτό στο οποίο έχει ισορροπήσει σήμερα η ελεύθερη αγορά εργασίας.

Στο σύνολο της οικονομίας, το 21,5% των μισθωτών ή 409.162 εργαζόμενοι αμείφθηκαν με τον κατώτατο μισθό, εκ των οποίων 227.783 μέσα από συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η άνοδος στη χρήση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αλλά με υψηλή συγκέντρωση σε χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα το 37% των συμβάσεων να αφορά στον κατώτατο μισθό.

Αντίστοιχα, υψηλή συγκέντρωση στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια το 2017 παρουσίαζαν οι εργατοτεχνίτες (32% του συνόλου τους αμείβονταν με το κατώτατο ημερομίσθιο), οι νέοι έως 25 ετών (56% του συνόλου αμείβονταν με τον υπο-κατώτατο μισθό), και οι εργαζόμενοι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (32,4% του συνόλου).

Στην κατηγορία των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, το 14,1% του συνόλου αμειβόταν με τον ελάχιστο μισθό, εκ των οποίων το 12,1% του συνόλου στην υποκατηγορία των υπαλλήλων γραφείου...

euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: