31.10.18

Σκάνδαλο στα Jumbo...

Πουλούσε σπίτια με ...POS σε Κινέζους ο αντιπρόεδρος της εταιρείας...

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των κινεζικών αρχών -και όχι μόνον- για ενδεχόμενη εμπλοκή του αντιπροέδρου της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου σε...
περιστατικό παράκαμψης των capital controls που ισχύουν στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με Κινέζους επενδυτές που ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν Golden Visa για την Ελλάδα, παραβιάζοντας τα Capital Controls της Κίνας ενώ ενδέχεται να εμπλέκεται και σε ξέπλυμα χρήματος,

Οι καταγγελίες οδήγησαν τον επικεφαλής της εταιρείας Απόστολο Βακάκη να ζητήσει την παραίτηση του ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Το θέμα της αποπομπής του κ. Παπαευαγγέλου θα τεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo την Τετάρτη.

Ο αντιπρόεδρος της Jumbo φέρεται να έχει συστήσει εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, με την προσάρτηση κατοικιών και διαμερισμάτων τα οποία μεταπωλούσε σε Κινέζους ενδιαφερόμενους απόκτησης τόσο των ακινήτων όσο και της «χρυσής βίζας».

 Για να «κερδίσει» τον ανταγωνισμό και όλους όσους παρέχουν σχετικές υπηρεσίες ο Παπαευαγγέλου φέρεται να προμηθεύτηκε τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από ελληνικές τράπεζες, τα οποία και μετέφερε στην Κίνα προκειμένου να χρεώνει κινεζικές πιστωτικές κάρτες, τροφοδοτώντας τους ελληνικούς του λογαριασμούς.

Το σύνολο των κινήσεων μέσω POS πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η όλη διαδικασία έγινε αντιληπτή από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες ερεύνησαν το κύκλωμα αφενός λόγω παράβασης των κινεζικών capital controls, όσο και υπονοιών για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης ότι εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο η πρακτική Παπαευαγγέλου δεν παραβίαζε μόνο την κινεζική νομοθεσία, αλλά και τα όσα προβλέπει ο ελληνικός νόμος για την Χρυσή Βίζα.

Ο νόμος 4251/ 2014 που διέπει τη χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής σε επενδυτές του προγράμματος Golden Visa είναι ξεκάθαρος σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπος καταβολής του τιμήματος για την αγορά ακινήτων.

Όπως αναφέρεται στο νόμο, η καταβολή του τιμήματος πρέπει να έχει γίνει αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό του δικαιούχου. Ο λογαριασμός θα πρέπει να τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος.

Εγκύκλιος που έχει εκδώσει από τον Ιούλιο του 2018 το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι η μεταφορά κεφαλαίου που συντελείται από λογαριασμό του αγοραστή σε λογαριασμό του δικαιούχου αποτελεί αποδεκτό τρόπο πληρωμής εάν γίνεται μέσω eBanking...

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: