31.10.18

Φτάνει ο «λογαριασμός» για το πάρτι των σορτάκηδων...

Τις δυνατότητες του νομικού και κανονιστικού πλαισίου εξετάζουν οι τράπεζες ώστε να κινηθούν εναντίον του κερδοσκοπικού fund Lansdowne, το οποίο στις αρχές Οκτωβρίου παρουσίασε σε...
100 επενδυτές έκθεση που περιλάμβανε μια... λάθος ερμηνεία δικαστικής απόφασης και εμφάνιζε τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, να χρειάζονται νέα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ και να επιβαρύνονται με επιπλέον 1 δισ. ευρώ λόγω χρεοκοπίας της ΔΕΗ.

Και μετά ακολούθησε το πτωτικό ράλι των τραπεζικών μετοχών – δημιουργώντας τριγμούς στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ΔΕΗ.

Τότε η κυβέρνηση έκανε λόγο για κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ αναλυτές χαρακτήριζαν αδικαιολόγητη και υπερβολική την αντίδραση των... επενδυτών σε διάφορα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το economistas.gr, η Lansdowne υποστήριξε ότι δικαστικές αποφάσεις άλλαξαν το καθεστώς εγγυήσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν πλέον να στραφούν εναντίον των εγγυητών ώστε να διεκδικήσουν οφειλές και, κατά το κερδοσκοπικό fund, το γεγονός αφορά δάνεια άνω των 40 δισ. ευρώ που καλύπτονται από εγγυήσεις. Και κάπως έτσι η Lansdowne εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα έχουν απώλειες κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ.

Ανοιχτές πωλήσεις

Ωστόσο, η Lansdowne στήριξε την έκθεσή της σε... παρερμηνεία παλιάς δικαστικής υπόθεσης που αφορούσε προσφυγή εγγυητή κατά εταιρείας, ο οποίος ζητούσε από την τελευταία να του επιστρέψει περί τα 180.000 ευρώ που είχε καταβάλει ο ίδιος ως εγγυητής στην τράπεζα για λογαριασμό της εταιρείας. Το δικαστήριο δικαίωσε τον εγγυητή στην αντιδικία του με την εταιρεία, άρα η υπόθεση δεν αφορούσε την τράπεζα ή το καθεστώς εγγυήσεων, αλλά την ενδοεταιρική σχέση εταιρείας – εγγυητή.

Τραπεζικά στελέχη σημείωναν ότι είναι μάλλον αφελές να αποδίδεται σε λάθος των στελεχών του fund η ερμηνεία και παρουσίαση της δικαστικής απόφασης. Ετσι υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι πρόκειται για κακόβουλες ενέργειες, δεδομένου ότι η Lansdowne έκανε ανοιχτές πωλήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης έφτασε στα αυτιά τραπεζικού στελέχους από επενδυτές που παραβρέθηκαν στην... κλειστή παρουσίαση της Lansdowne.

Οι πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι οι Ελληνες τραπεζίτες, αλλά και επενδυτές έχουν ήδη προσφύγει στη Αγγλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ σύμφωνα με πηγές, καταγγελίες υπάρχουν και για την Ocean Capital.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου υπό τον πρωθυπουργό, είχε ζητηθεί ο έλεγχος όλων των συναλλαγών τραπεζικών μετοχών στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που είχαν αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό και συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες.

Το μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές είναι αναντίστοιχες με τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και «ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: