31.10.18

Μισές αλήθειες και ασυγχώρητη ελαφρότητα...

Βούιξαν τα ΜΜΕ για τις σχέσεις Τσίπρα-Σόρος (μεταξύ αυτών και η στήλη), αλλά γλίστρησαν όλα στις μισές αλήθειες του Βαρουφάκη, που δήλωσε ότι...
ο Σόρος τηλεφώνησε στον Τσίπρα και ζήτησε την αποπομπή του απο την κυβέρνηση.

Αναπόφευκτα τα ερωτήματα και ο προβληματισμός για την άνεση του μεγιστάνα/κερδοσκόπου να σηκώνει το τηλέφωνο και να ζητεί από τον πρωθυπουργό της χώρας να αποπέμψει έναν υπουργό.

Ελα όμως που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ουδεμία σχέση είχε με τον Σόρος ο Τσίπρας. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, δεν είχαν μιλήσει τηλεφωνικά ποτέ.

Ωσπου μια μέρα (1η Ιουνίου 2015) ο Σόρος τηλεφώνησε στον Βαρουφάκη και του ζήτησε να μεσολαβήσει για να μιλήσει με τον Τσίπρα. Οπως και έγινε.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να επιβεβαιωθεί ότι, πρώτον, οι μισές αλήθειες συνιστούν ολοκληρωμένο ψεύδος και, δεύτερον, ότι δεν έχουν πάντοτε την ευθύνη τα ΜΜΕ για τις εντυπώσες που δημιουργούνται.

Την 29η Οκτωβρίου ο κ.Βαρουφάκης μίλησε στους «Αταίριαστους» του Σκάι (Χρήστος Κούτρας, Γιάννης Ντσούνος). Μετά τη συνέντευξη , στην ιστοσελίδα του σταθμού σημειώνονται τα εξής:

«Στην αποκάλυψη ότι ο Τζόρτζ Σόρος τηλεφώνησε στον Τσίπρα για την αποπομπή του, τον Ιούλιο του 2015, προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον Σκάι».

Αυτά είπε ο Βαρουφάκης, αυτά έγραψε η ιστοσελίδα. Με αποτέλεσμα, όλα τα σάιτ να γράψουν ότι «ο Σόρος τηλεφώνησε στον Τσίπρα και ζήτησε την αποπομπή Βαρουφάκη».

Την επομένη (30 Οκτωβρίου) ο πρώην υπουργός φιλοξενείται στην εκπομπή του ραδιοφώνου 24.7 («Σχέσεις εξουσίας», με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού). Εκεί είπε τα εξής για το επίμαχο θέμα:

«Τον Ιούνιο του 2015, ο Σόρος μου ζήτησε να μιλήσει με τον Τσίπρα. Του το είπα (σ.σ. του πρωθυπουργού), με ρώτησε τη γνώμη μου, του είπα ότι είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο, και μου ζήτησε να τον πάρω τηλέφωνο από την δική μου συσκευή. «Ξέρεις τι μου είπε; Να σε διώξω γιατί δεν υπογράφεις Μνημόνιο».

Ο κ.Βαρουφάκης διευκρίνισε πάντως ότι ο Τσίπρας δεν τον έδιωξε επειδή του το ζήτησε ο Σόρος…

Όμως θα μπορούσε- ή μάλλον, όφειλε- να πεί και στον Σκάι αυτό που γράφει στο βιβλίο του. Ότι «την 1η Ιουνίου ο Τζόρτζ Σόρος επιχειρεί να έρθει σε επαφή με τον Αλέξη χρησιμοποιώντας δικούς μου διαύλους επικοινωνίας» («Ανίκητοι ηττημένοι», σελ. 695, εκδ. Πατάκη).

Όπερ σημαίνει ότι ο Σόρος δεν είχε μέχρι τότε οποιαδήποτε επαφή με τον Τσίπρα, ούτε φυσικά την άνεση να επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό όποτε νομίζει και να ζητεί ως και την αποπομπή υπουργών.

…Ισως φαντάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες όλα αυτά. Όμως δεν είναι. Διότι πρόκειται για στοιχεία σημαντικών ιστορικών στιγμών. Κατά τούτο, οι μισές αλήθειες (του κ.Βαρουφάκη) που δημιουργούν εντυπώσεις, αποτυπώνουν είτε συνειδητή στρέβλωση της πραγματικότητος είτε ασυγχώρητη ελαφρότητα…

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: