31.10.18

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή πέντε ομογενών βουλευτών...

Την επιλογή να προωθήσει την περιβόητη ψήφο των ομογενών με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις κάνει η κυβέρνηση, στο...
πλαίσιο των προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στον καμβά των ζητημάτων που συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν επί τάπητος και ο εκλογικός νόμος που τα επικρατέστερα σενάρια δεν τον θέλουν ως απλή και άδολη αναλογική, αλλά και ο «ιστορικός συμβιβασμός» με την Εκκλησία.

Αναλυτικότερα, στην πρόταση που επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται η ψήφος των Ομογενών που θα αφορά σε πέντε βουλευτές από τους συνολικά 300 οι οποίοι όμως δεν θα εκλέγονται με κομματική ψηφοδέλτια. Αντίθετα θα υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων από τα οποία οι ομογενείς θα επιλέγουν πρόσωπα.

Στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος, φαίνεται να υπάρχουν διάφορες σκέψεις και προτάσεις με μία εξ αυτών να προωθείται ένα σύστημα απλής αναλογικής το οποίο όμως θα δίνει «μπόνους» 10% επί του συνόλου των εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Με λίγα λόγια, για την αυτοδυναμία θα απαιτείται ποσοστό που θα αγγίζει το 46% για το πρώτο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, οι πληροφορίες λένε πως επελέγη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η λογική του «ιστορικού συμβιβασμού» και όχι της «ιστορικής ρήξης». Με τη θέση αυτή ωστόσο διαφώνησαν ανοιχτά βουλευτές, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Κ. Δουζίνας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου (σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο κ. Δρίτσας).

Ζήτημα προέκυψε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και με την πρόταση περί συνταγματικής οριοθέτησης των προσώπων που θα μπορούν να αναλάβουν πρωθυπουργικά καθήκοντα. Και αυτό γιατί ορμώμενοι από την πρόταση περί πρωθυπουργοποίησης προσώπου που είναι υποχρεωτικά βουλευτής, ορισμένοι ζήτησαν να γίνει κάτι αντίστοιχο και για τους υπουργούς (να μην υπάρχουν εξωκοινοβουλευτικοί.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος) το επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η απάλειψη της αποσβεστικής προθεσμίας των αδικημάτων και την εξίσωσή της με την αντίστοιχη των πολιτών (26 χρόνια)...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: