31.10.18

Ο δεκάλογος των ψευτών στον ΕΔΟΕΑΠ...

Ανακοίνωση Καρούτζου – Σταθάτου

Εν όψει της σημερινής Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ χθες απεστάλη στους ασφαλισμένους «ενημερωτικό» έντυπο το οποίο χρησιμοποιείται ως εργαλείο παραπλάνησης των ασφαλισμένων καθώς πέρα από...
στοιχεία που πράγματι είναι χρήσιμα περιέχει ένα σωρό ανακρίβειες δια χειρός του Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού κ. Σταύρου Κάπακου.

Έτσι τα προεκλογικά ψέματα και οι συκοφαντίες του «νέου ήθους» συνεχίζονται. Η εικονική πραγματικότητα μπερδεύεται με πραγματικά περιστατικά με στόχο τη δημιουργία σύγχυσης και εν τέλει την παραπλάνηση των ασφαλισμένων.

ΨΕΜΑ 1ο: Η διεύρυνση έγινε αυτόματα και ηλεκτρονικά και φαντάζεστε τι θα γινόταν αν ακολουθούσαμε την τακτική της προηγούμενης διοίκησης να καλούσαμε τους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ για να κάνουν αίτηση εγγραφής.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει γραπτό αίτημα στον ΕΦΚΑ και αυτός κωλυσιεργούσε συστηματικά. Έτσι για να μην μείνουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ κάλεσε τους νέους ασφαλισμένους να εγγραφούν άμεσα. Η αλήθεια είναι επίσης, ότι η μετάβαση έχει γίνει με προβλήματα και δεν υπάρχει παρά τις εξαγγελίες σύστημα ηλεκτρονικής απογραφής το οποίο είχε αποφασίσει το προηγούμενο ΔΣ και η σημερινή πλειοψηφία δεν το υλοποίησε. Οι νέοι ασφαλισμένοι έχουν ελλιπείς καρτέλες, δεν υπάρχουν δε στοιχεία επικοινωνίας με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν καμία ενημέρωση από τον ΕΔΟΕΑΠ κι έχουν ακόμη δικαίωμα ασφάλισης και στον ΕΟΠΥΥ καθώς το σύστημα αυτόματης εγγραφής δεν λειτούργησε σωστά.

ΨΕΜΑ 2ο: Σταμάτησε η βιομηχανία απευθείας αναθέσεων και έγιναν προκηρύξεις για σημαντικές συμβάσεις όπως η αναλογιστική μελέτη, οι ορκωτοί οι τηλεπικοινωνίες κλπ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Έγινε φωτογραφική προκήρυξη δήθεν διαφάνειας προκειμένου να λάβει το έργο της αναλογιστικής η Prudential. Η αλήθεια είναι ότι οι Ενώσεις με απευθείας ανάθεση είχαν πληρώσει 16.000 ευρώ και το «νέο ήθος» του ΕΔΟΕΑΠ 17.500 ευρώ γιατί τόση αποφάσισαν ότι είναι η κατώτερη τιμή. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν απευθείας αναθέσεις από το προηγούμενο ΔΣ τις οποίες ψήφισαν 3 από τα 7 μέλη της σημερινής πλειοψηφίας και ένας εξ αυτών ο κ. Μάρκος Γκανάς επαιρόταν τότε τις διαδικασίας και κατηγορούσε Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα ότι καθυστερούν. 
Η αλήθεια είναι ότι το έργο της Ηλεκτρονικής Υποβολής δηλώσεων δόθηκε με απευθείας ανάθεση από το προηγούμενο ΔΣ ήταν έτοιμο από τα τέλη Ιανουαρίου και δεν λειτούργησε λόγω της αβελτηρίας του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας. Κόστισε 85.000 συν ΦΠΑ ενώ ο Τομέας Πληροφορικήε του ΕΔΟΕΑΠ το είχε κοστολογήσει 200.000 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι ο διαγωνισμός για τους Ορκωτούς επαναλήφθηκε επειδή στον πρώτο στάλθηκαν σε μόνο 5 εταιρίες αιτήματα προσφορών, ενώ από το ΔΣ είχε εγκριθεί η αποστολή σε 10 εταιρίες και τελικά, συμμετείχε μόνο μια. Η αλήθεια είναι πως στην επανάληψη παραιτήθηκε από την Επιτροπή ο εκπρόσωπος των εργοδοτών καταγγέλλοντας αυθαίρετη αλλαγή όρων που δεν είχαν αποφασιστεί από το ΔΣ

ΨΕΜΑ 3ο: Ετοιμάζεται νέο Οργανόγραμμα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η αλλαγή οργανογράμματος ανατέθηκε από το προηγούμενο ΔΣ στην εταιρία Pricewaterhouse και η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου. Η νέα διοίκηση μόλις πριν δέκα ημέρες μπήκε στον κόπο να παραλάβει την πρώτη φάση και να προχωρήσει στη δεύτερη που είναι η σύνταξη Οργανογράμματος και η περιγραφή των θέσεων ευθύνης.

ΨΕΜΑ 4ο: Ετοιμάζεται αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Το προηγούμενο ΔΣ έχει αποφασίσει την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και από τότε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Η αλήθεια είναι πως το νέο ΔΣ γνωρίζει ότι έγινε μελέτη των πληροφοριακών συστημάτων και διαπιστώθηκαν τεράστια κενά ασφαλείας και παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να είναι απόλυτα εκτεθειμένος. Για να πάρετε μία εικόνα, στο πόρισμα αξιολόγησης των πληροφοριακών συστημάτων έχει καταγραφεί ότι το τμήμα μηχανογράφησης έχει πρόσβαση σε όλα τα e-mail, όλων των υπαλλήλων του Οργανισμού. Τι διακινούν οι υπάλληλοι του Οργανισμού στην αλληλογραφία τους;; Συνήθως, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασφαλισμένων!
ΨΕΜΑ 5ο: Έγιναν στοχευμένες προσλήψεις γιατρών και ειδικών υπαλλήλων.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:
Έγιναν στοχευμένα ρουσφέτια πρόσληψης διοικητικών υπαλλήλων με αποκορύφωμα την πρόσληψη δημοσιογράφου υποψήφιου για την Εξελεγκτική ως γραφείου τύπου, για να ασχολείται με ανακοινώσεις ΜΟΝΟ του Προεδρείου.

ΨΕΜΑ 6ο: Ο ΕΔΟΕΑΠ έδωσε τη μάχη της Ενημέρωσης στη Eurostat.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η Eurostat είχε πλήρη ενημέρωση από την προσφυγή της προηγούμενης διοίκησης τα στοιχεία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν -και όχι όλα- από τη νέα προσφυγή. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν μεταφράσεις κειμένων από ανειδίκευτους με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο Οργανισμός. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καπάκος δεν είχε κάτι να αντιτείνει όταν κατά τη συνάντηση με τη Eurostat εδέχθη παρατήρηση ότι άλλα έλεγε στη Βουλή.

ΨΕΜΑ 7ο : Ο ισολογισμός του 2017, που εγκρίθηκε στις 20/9 απο το ΔΣ, με μεγάλη καθυστέρηση αλλά γι αυτό δεν έχει καμμία ευθύνη η σημερινή διοίκηση, που ανέλαβε τον Ιούλιο, βγάζει έλλειμμα μόλις 514.000 ευρώ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Ο ισολογισμός καθυστέρησε με ευθύνη της νυν διοίκησης και της επανάληψης της διαδικασίας πρόσληψης ορκωτών. Η αλήθεια είναι ότι ξέχασαν να περιλάβουν στα έσοδα του 2017 την εισφορά του 2% αλλά και τα πιστωτικά τιμολόγια από συμβεβλημένους παρόχους. Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι με βάση τα δικά τους στοιχεία που έχουν καταθέσει στα πρακτικά το 2017 δεν υπήρξε έλλειμα αλλά πλεόνασμα 174.000 ευρώ.

ΨΕΜΑ 8ο: Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα 17 εκ ευρώ που έχουν γράψει στον ισολογισμό είναι από τις δηλώσεις των εργοδοτών και όχι τις εισπράξεις. Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως η αναλογιστική μελέτη είναι αυτή που θα καθορίσει τη διατήρηση ή την περικοπή των συντάξεων. Υπενθυμίζουμε πως ο Νόμος που ψήφισε ο κ. Πετρόπουλος τον περασμένο Ιούνιο, παρά τις αντιρρήσεις της προηγούμενης Διοίκησης, απαγορεύει την χρήση των εσόδων από την εισφορά του 2% υπέρ εφάπαξ και συντάξεων. Η νέα διοίκηση δεν προσέφυγε στο ΣΤΕ κατά του Νόμου αυτού που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στον αυτοδιοίκητο ΕΔΟΕΑΠ να διαχειρίζεται ελεύθερα τα έσοδά του. Ρωτήστε τους και ζητήστε τους να δεσμευτούν ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Με αυτά τα δεδομένα, είναι απλώς μαθηματικώς αδύνατο.

ΨΕΜΑ 9ο: Διακανονίζονται οι οφειλές.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Σήμερα επαναλήφθηκε η συμφωνία του παρελθόντος (2016) με το ΥΓΕΙΑ για πληρωμή 480.000 ευρώ. Μόνο που στο παρελθόν είχε επίσης συμφωνηθεί και σύμβαση φθηνότερη κατά 30% από αυτή του Ντυνάν η οποία βρίσκεται στις καλένδες. Η αλήθεια είναι ότι ενώ έχουν 10 εκ διαθέσιμα αντί να πληρώσουν τους προμηθευτές έδωσαν 300.000 στην ΕΣΗΕΑ και αντίστοιχα ποσά στις άλλες τρεις ενώσεις. Η αλήθεια είναι ότι έστειλαν επίσημο έγγραφο στην ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ και αποδέχονται το σύνολο του χρέους ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη. Η αλήθεια είναι ότι αποφάσισαν να δώσουν χρήματα στην Roche αλλά δεν ενέκριναν τα τιμολόγια όταν θέσαμε θέμα στο ΔΣ διαπιστώνοντας αταξία και εισαγωγή προς πληρωμή τιμολογίων του μακρινού παρελθόντος που είχαν εκκαθαριστεί και ξαναπληρωθεί.

ΨΕΜΑ 10ο: Για το δάνειο των 10 εκατ. απο τον ΕΦΚΑ, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την διοίκηση του ΕΦΚΑ για να συμφωνήσουμε στον τρόπο αποπληρωμής. Προτείνουμε να υιοθετηθεί η πρόταση της προηγούμενης διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ για να εξοφληθεί το δάνειο σε 60 δόσεις.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει άτυπη πρόταση στον ΕΦΚΑ να υποβάλλει αυτός τη συγκεκριμένη πρόταση. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ καμία απόφαση ΔΣ. Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΦΚΑ έχει παρακρατήσει πάνω από 700.000 ευρώ από παλιό Αγγελιόσημο και με δύο έγγραφά του ζητά την αλλαγή σύμβασης για να τα πληρώσει. Μάλιστα καταλόγισε τα ποσά με τεχνάσματα γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και η διοίκηση αυτή απλά παρακολουθεί και δεν διεκδικεί τα δικαιώματα του ΕΔΟΕΑΠ.
ΨΕΜΑ 11ο: Συμβάσεις με παρόχους υγείας και νοσοκομεία.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η μοναδική σύμβαση που έχει γίνει είναι με την AFFIDEA και είναι ακριβότερη στο σκέλος των διαγνωστικών εξετάσεων από την προηγούμενη καθώς η προηγούμενη ήταν με Προεδρικό Διάταγμα -25% στις μικροβιολογικές εξετάσεις και τώρα είναι Προεδρικό Διάταγμα -20%. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η αποζημίωση του Ιατρόπολις σε πλήθος εξετάσεων και χωρίς απόφαση ΔΣ

Νίκος Καρούτζος
Μέλος ΔΣ και πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Άντζυ Σταθάτου
Μέλος ΔΣ και πρώην ΓΓ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: