31.10.18

Κίνδυνος για τις εφημερίδες η διατήρηση του 2%...

Με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την επιβάρυνση των δύο πλατφόρμων της συνδρομητικής τηλεόρασης επιβιώνει ο ΕΔΟΕΑΠ. Η...
ρύθμιση του 2% υπέρ του φορέα δημιουργεί όμως σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στις εφημερίδες, που χάνουν διαρκώς σε κυκλοφορία και δεν μπορούν να αντέξουν τη νέα επιβάρυνση. 

Αντιθέτως, η ιδιωτική τηλεόραση, τα στελέχη της οποίας εμπνεύστηκαν και το σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, έχει πολύ μικρότερη πίεση, συγκριτικά με την εποχή που υπήρχε το καταργημένο αγγελιόσημο του 21,5%. Υπενθυμίζεται πως οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι πίεζαν για την κατάργηση του αγγελιοσήμου, το οποίο καταργήθηκε κατ’ όνομα και κατ’ ύψος (21,5%), αλλά διατηρήθηκε στην ουσία ως… εισφορά 2%, επιβαρύνοντας αυτήν τη φορά τα Μέσα, με την ιδιωτική τηλεόραση να πληρώνει αναλογικά τα λιγότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019 που είχε αρχικά παρουσιαστεί στο ΔΣ της ΕΡΤ, η κρατική ραδιοτηλεόραση θα πληρώσει περίπου 2,96 εκατ. ευρώ το 2019. Η ετήσια οφειλή της Forthnet Media (Nova) για το 2018 ανέρχεται περίπου σε 3 εκατ. ευρώ και η Cosmote TV εκτιμάται πως πληρώνει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Η Nova και η Cosmote TV έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της σχετικής διάταξης και η συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως της Forthnet Media προγραμματίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου 2018, με βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για φόρο και όχι για εισφορά, η οποία δεν είναι αναλογική.

Η υποχρέωση 2% πληρώνεται κάθε μήνα από το σύνολο των ΜΜΕ, προκαλώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Στην περίπτωση μάλιστα της συνδρομητικής τηλεόρασης, οι μαθητευόμενοι μάγοι του Μνημονίου επέβαλαν επιπλέον φόρο 10% για την υπηρεσία και 5% για το Internet...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: