31.8.17

Η Κονιόρδου ομολογεί την... μνημειώδη ασυνεννοησία...



...που οδήγησε στη μη ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ...
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επιβεβαίωσε σήμερα το φιάσκο της απόρριψης του...
φακέλου ένταξης της Αμφίπολης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και επιχείρησε εμμέσως πλην σαφώς να υποβαθμίσει την σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης υποστηρίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου της και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να προχωρήσει η ένταξη του.

Ωστόσο αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η ομολογία της υπουργού για την μνημειώδη ασυνεννοησία των υπηρεσιών του υπουργείου της που οδήγησε στην συγκεκριμένη εξέλιξη. 

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή, η κυρία Κονιόρδου είπε συγκεκριμένα: «Προφανώς υπήρξε ένα έλλειμμα επικοινωνίας και έγκαιρης επαφής και γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτή η απόρριψη. Όμως, εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε αυτό το λαμπρό έργο μαζί, σε συνεργασία, γιατί μόνο σε συνεργασία μπορούμε να το καταφέρουμε. Υπάρχει ένας ιστορικός ρόλος που όλοι αντιλαμβανόμαστε και πάνω απ’ όλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και οι ίδιοι άνθρωποι που και εσείς η ίδια παραδεχθήκατε ότι έχουν κάνει αυτά τα λαμπρά έργα». Η υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε επίσης ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση, για να υπάρξουν τυχόν επιπλέον διευκρινίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αμέσως κινητοποιήθηκε στις 2-8-2017, σε κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στην έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκαν εκατέρωθεν διευκρινίσεις και καταγράφηκαν τα απαιτούμενα στοιχεία για την εκ νέου υποβολή της πρότασης με χρονικό ορίζοντα -κι εδώ ερχόμαστε στο χρονοδιάγραμμα- την 20ή Σεπτεμβρίου 2017 που θα υπάρξει και καινούργια συνάντηση, για να υπάρξουν τυχόν επιπλέον διευκρινίσεις που απαιτούνται, για την οποία εργάζονται αδιαλείπτως και πυρετωδώς όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δηλαδή η Διεύθυνση Αναστήλωσης, η Διεύθυνση Συντήρησης μαζί με την αρμόδια διαχειριστική αρχή του υπουργείου», είπε η κυρία Κονιόρδου.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ μίλησε για συστηματική εγκατάλειψη εδώ και δυόμισι χρόνια του μνημείου και υπενθύμισε τις «αλήστου μνήμης δηλώσεις του κ. Ξυδάκη, του προκατόχου σας, ότι η ανασκαφή της Αμφίπολης είναι σαν όλες τις άλλες ανασκαφές, ότι είναι Χόλιγουντ, ότι δόθηκαν υπέρμετρες χρηματοδοτήσεις και άλλες τέτοιες πραγματικά ανακριβείς δηλώσεις».

Μάλιστα, η κυρία Αραμπατζή κάλεσε την υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις ενέργειες που έχει κάνει το υπουργείο για το μείζον ζήτημα της ανάλυσης των οστών των νεκρών και του βαθμού συγγένειας των νεκρών στο ταφικό συγκρότημα, εξόχως σημαντικά για την ιστορικότητα και την αξία του μνημείου, με την κυρία Κονιόρδου να κρατάει ίσες αποστάσεις από το θέμα της χρονολόγησης, παραπέμποντας το ζήτημα στην αναμενόμενη επιστημονική κατάθεση της ανασκαφέως.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: