31.8.17

Συμφωνούν στο πρόβλημα, αναζητούν τη λύση...

ΦαρμακείαΤο θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που καταργεί σχετική υπουργική απόφαση, καθώς και...
τα ζητήματα της τιμολόγησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και του ωραρίου των φαρμακείων συζήτησαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Στη συζήτηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ετέθη καταρχήν το θέμα του ιδιοκτησιακού, μετά την ακύρωση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπουργικής απόφασης για τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων, και θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, με το σκεπτικό ότι αυτά ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή προεδρικό διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει νομικό κώλυμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με τις υπ’ αριθμ. 1804-1807/2017 αποφάσεις της έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20.5.2016 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου».
Η απόφαση που ακυρώθηκε

Η υπουργική απόφαση προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι «μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%».

Από τη συζήτηση προέκυψε συμφωνία των δύο πλευρών, πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου. Από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.

Οι φαρμακοποιοί έθεσαν και το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), επισημαίνοντας πως η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές ως προς τις δαπάνες τους, αλλά από την άλλη πλευρά η ενδεικτική λιανική τιμή, χωρίς την καθιέρωση κανόνων στη χονδρική τιμή, δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά.

Ο υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό, χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο τη βιομηχανία.

Οσον αφορά το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις και την αναρχία που επικρατεί και τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ένα νέο σύστημα ωραρίου το οποίο μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κοινού.

Για τις πληρωμές των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζήτησε να διασφαλιστεί η απόδοσή τους από τον Οργανισμό εντός των συμβατικών του υποχρεώσεων. Για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: