28.2.15

Άγρια δολοφονία στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης...

Με τέσσερις έως επτά σφαίρες στην πλάτη δολοφονήθηκε, είκοσι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ο 55χρονος Ρώσος πολιτικός Μπαρίς Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας.
 Ο...
Μπ. Νεμτσόφ δέχθηκε τα πυρά πιθανότατα επαγγελματιών δολοφόνων την ώρα, που βάδιζε συνοδευόμενος από 24χρονη φίλη του από το Κίεβο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Μόσχας, τη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα δίπλα στο Κρεμλίνο.

Οι δολοφόνοι του Νεμτσόφ βγήκαν από αυτοκίνητο των συνεργών τους, που σταμάτησε ξαφνικά στη γέφυρα και διέφυγαν με το ίδιο όχημα αφού βεβαιώθηκαν ότι το θύμα τους υπέκυψε στα τραύματά του.

Στο σημείο του εγκλήματος έσπευσαν πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις και ειδικοί, που ερευνούν το χώρο, ενώ στην περιφέρεια της Μόσχας τέθηκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο αναζήτησης των δολοφόνων.

Η δολοφονία του Νεμτσόφ επιβεβαιώθηκε τόσο από την Κεντρική Ανακριτική Υπηρεσία της Ρωσίας, που άσκησε τη σχετική δίωξη, όσο και από τους κομματικούς ομοϊδεάτες του, όπως το στέλεχος του «Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Ρωσίας - Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας», Ιλιά Γιασίν.Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι στη Μ.Θάλασσα και το 1990 εκλέχτηκε βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας.

Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς) και είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν "θα διατάξει τη δολοφονία" του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και ομοϊδεάτης του Νεμτσόφ Μιχαήλ Κασιάνοφ, που επισκέφτηκε τον τόπο της δολοφονίας, δήλωσε ότι δεν του είχε ανακοινώσει οποιεσδήποτε απειλές για τη ζωή του ή κάτι περίεργο και διαβεβαίωσε ότι «τα καθάρματα, που το έκαναν θα το πληρώσουν ακριβά».

Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές επισημαίνουν τον προκλητικό χαρακτήρα της δολοφονίας δίπλα στο Κρεμλίνο και σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

Καταδίκασε τη δολοφονία ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπαρίς Νεμτσόφ, κάνοντας λόγο για συμβόλαιο θανάτου, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόρφ, εκπροσώπου του προέδρου.

Ο Πεσκόρφ δήλωσε ότι το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πρόκληση» -η αντιπολίτευση σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή μια μεγάλη διαδήλωση στη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος ενημερώθηκε ταχύτατα για τη δολοφονία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διερευνήσουν ενδελεχώς την υπόθεση.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: