1.5.22

ΚΚΕ: Πρωτομαγιά με νέους αγώνες...


Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στον Πειραιά διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την 1η του Μάη.
H Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το Κόμμα. Καταρχάς, ανήμερα 1η του Μάη, στις 10.30 στο Σύνταγμα, θα γίνει... η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ όπου θα κάνει δηλώσεις και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την ίδια μέρα, θα γίνει μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, με μοτοπορεία από τις εγκαταστάσεις τις COSCO, που θα καταλήξει σε μια μεγάλη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων (ΕΝΕΔΕΠ) στις 20.00 της ίδιας μέρας, ενώ θα έχει προηγηθεί συναυλία, με αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι, με συγκρότημα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο στις 13.30 (Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ).

Η αλήθεια είναι ότι μέλη του Κόμματος είναι εξαιρετικά ενεργά όσον αφορά τον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στην COSCO, μια εταιρεία της οποίας δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο συνδικάτο για τους εργαζομένους της. «Οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, 136 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, δίνουμε τη δική μας μάχη για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα ελάχιστα» ανακοινώνει το σωματείο στην Ελλάδα (ΕΝΕΔΕΠ) και ζητά συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζομένους στο λιμάνι, να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία Σ/Κ και αργιών και να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ «που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία».

«Ολοι μαζί συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά, δένουμε τους αγώνες μας με τους αγώνες όλων των εργαζομένων στον Πειραιά, που χτυπιόμαστε το ίδιο από εργοδοσία και κράτος, που υποφέρουμε όλοι από την ακρίβεια. Τιμούμε όλοι μαζί τους δολοφονημένους εργάτες του 1923. Τα “πορτοκαλί σακάκια” θα αφήσουν το αγωνιστικό στίγμα τους στον Πειραιά» δηλώνει το σωματείο, το οποίο προχθές προχώρησε σε στάση εργασίας και στις δυο προβλήτες του λιμανιού, μετά από το σοβαρό εργατικό ατύχημα λιμενεργάτη, στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco


Τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς θα ακολουθήσουν σειρά διοργανώσεων μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί: την Τετάρτη 4/5, στις 19.00, η Κ.Ε. του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό, με θέμα «70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η πάλη του ΚΚΕ για την αποδέσμευση, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», όπου θα μιλήσει και ο γραμματέας. Για το Κόμμα, το ΝΑΤΟ σήμερα «εξακολουθεί να παραμένει ο πολιτικο-στρατιωτικός βραχίονας του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Απέναντί του δεν έχει πλέον την ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά άλλες ισχυρές δυνάμεις του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, όπως είναι η Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ή η Ρωσία, που έχει στη διάθεσή της ένα πανίσχυρο πυρηνικό οπλοστάσιο, συγκρίσιμο με αυτό των ΗΠΑ». «Για τη χώρα μας, η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση είναι βασική προτεραιότητα για το εργατικό, λαϊκό κίνημα και όπως έχει δείξει και η Ιστορία, αυτή μπορεί να είναι ανεπιστρεπτί και υπέρ των συμφερόντων του λαού με την ισχυρή εγγύηση της εργατικής εξουσίας» καταλήγουν.

Η εβδομάδα θα κλείσει με την επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στην Πάτρα την άλλη Κυριακή 8/5, όπου μαζί με τον δήμαρχο της πόλης (υποψήφιο του ΚΚΕ) Κώστα Πελετίδη θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, στην πλατεία Παντοκράτορος, στην Ανω Πόλη.

Νόρα Ράλλη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: