1.5.22

Ουκρανία: Η κινηματογραφική απομάκρυνση Ελλήνων ναυτικών...


...από την εμπόλεμη ζώνη...
Tο μεσημέρι της 5ης Μαρτίου, δέκα μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης με κωδικό «Νόστος 4». Επρόκειτο για την απομάκρυνση 25 πολιτών από την Οδησσό, μεταξύ αυτών εννέα... ναυτικών ενός πλοίου ελληνικών συμφερόντων. Οι ναυτικοί, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία. Είχαν γυρίσει από την κόλαση.


Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα ανατολικά της Οδησσού, όμως, στο λιμάνι του Μικολάιβ, συνεχιζόταν το διπλωματικό θρίλερ για την απομάκρυνση άλλων ναυτικών, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, από εμπορικά πλοία που βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένα λόγω του πολέμου. Οι περιγραφές των πρώτων ημερών παραπέμπουν περισσότερο σε κινηματογραφική ταινία κι επίσης αποκαλύπτουν μια πίτα εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία διεκδικούν κομμάτι ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φύλαξης πλοίων, κι επίσης τυχοδιώκτες και μεσάζοντες.

Πηγή στην Αθήνα με καλή γνώση του Δικαίου της θάλασσας, περιγράφει στο Magazine ότι την ημέρα της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, στο ουκρανικό λιμάνι του Μικολάιβ βρίσκονταν περίπου 40 εμπορικά πλοία, μεταξύ αυτών περισσότερα από δέκα ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ψηλά στις εκβολές του ποταμού Μπουγκ, στο οποίο πάγωσαν ξαφνικά όλα. Οι Ουκρανοί έκλεισαν τα λιμάνια τους, επομένως στην πράξη δεν υπήρχαν πιλότοι, ρυμουλκά και Αρχές για να υπογράψουν τις άδειες απόπλου.

Ήδη έναν μήνα νωρίτερα η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως «υψηλού ρίσκου» όσον αφορά τα ασφάλιστρα κινδύνου των πλοίων, τα οποία απαιτήθηκε να φτάσουν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για κάθε μέρα παραμονής. «Υπήρχε μεγάλη κινητικότητα και ανησυχία ειδικά μεταξύ των ισχυρών παικτών εντός του Hellenic War Risk» είπε στο Magazine η ίδια πηγή. Πρόκειται για το ιδιωτικό κλαμπ που ασφαλίζει μόνο πλοία ελληνικών συμφερόντων, το δεύτερο σε μέγεθος διεθνώς μετά το αντίστοιχο νορβηγικό DNK.


1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΡΕΣ

Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έφτιαξαν ένα κοινό γκρουπ στα σόσιαλ μίντια, ώστε να επικοινωνούν για την τύχη των εγκλωβισμένων πλοίων στην Ουκρανία. Η ανησυχία στο Μικολάιβ έγινε μεγαλύτερη όταν βυθίστηκαν κάποιες φορτηγίδες στην είσοδο του λιμανιού, επομένως υπήρχε πρακτικός κίνδυνος και για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Στις αρχές Μαρτίου το φορτηγό πλοίο “Banglar Samriddhi”, με σημαία Μπαγκλαντές, χτυπήθηκε πιθανόν από πύραυλο, έξω από το Μικολάιβ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ναυτικός. Μετά και από αυτό, ο καθένας έπρεπε να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ένα από τα εγκλωβισμένα πλοία στο ουκρανικό λιμάνι ήταν το τάνκερ Rio Grande, αμερικανικών συμφερόντων. Το Magazine πληροφορείται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ήρθε σε επαφή με βρετανική εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας, η οποία φέρεται να ζήτησε 1,5 εκατ. λίρες για την απομάκρυνση 22 Φιλιππινέζων μελών του πληρώματος, με τη συμμετοχή μελών των ειδικών δυνάμεων. Η ίδια εταιρεία, όπως περιγράφεται, είχε ποντάρει πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην ανάγκη απεγκλωβισμού από την Ουκρανία VIP προσώπων ή κινητής περιουσίας. Η περίπτωση των ναυτικών προέκυψε περίπου από καραμπόλα. Οι πλοιοκτήτες του Rio Grande θεώρησαν το ποσό του 1.5 εκατ. λιρών υπέρογκο και αρχικά επικράτησε η άποψη ότι οι ναυτικοί θα ήταν περισσότερο ασφαλείς παραμένοντας στο πλοίο.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: