29.5.22

Οι Ρώσοι εντείνουν την πίεση στο Σεβεροντονέτσκ...


Σφοδρές μάχες...
Κλιμακώνονται οι μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τη Μόσχα οι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Λιμάν, που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους για τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

«Έπειτα από... κοινές ενέργειες των μονάδων της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η πόλη Λιμάν απελευθερώθηκε πλήρως από τους Ουκρανούς εθνικιστές», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς είναι πάρα πολύ δύσκολη, παραδέχθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. ««Αν οι κατακτητές νομίζουν ότι η Λιμάν και το Σεβεροντονέτσκ θα είναι δικά τους, κάνουν λάθος. Το Ντονμπάς θα είναι ουκρανικό», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

«Καταστρέφουν την πόλη» 

Στο Σεβεροντονέτσκ, «οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ο στρατός πολύ απλά καταστρέφει την πόλη», ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σέργκι Γκαϊντάι. Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στα περίχωρα της πόλης όπου υπέστησαν βαριές απώλειες, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εκτοπίσουν τους Ρώσους από ένα ξενοδοχείο, ανέφερε ο ίδιος. 

«Το Σεβεροντονέτσκ δεν είναι αποκομμένο» από τις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε ότι παραμένει δυνατή η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Την Παρασκευή, αστυνομικός της φιλορωσικής αυτονομιστικής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγε ότι η πόλη Σεβεροντονέτσκ «είναι επί του παρόντος περικυκλωμένη» και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι παγιδευμένα εκεί.

«Ο εχθρός πραγματοποίησε επιχειρήσεις εφόδου στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ, Οσκολονίβκα, Τοσκίβκα, μάταια, υπέστη απώλειες και υποχώρησε σε θέσεις που κατείχε προηγουμένως», ανέφερε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. 

Επίδειξη δύναμης στην Αρκτική
 
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα πραγματοποίησε σήμερα νέα επίδειξη δύναμης στην Αρκτική, με επιτυχημένη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου.

Ο πύραυλος Zircon εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Ναύαρχος Γκορτσκόφ στη Θάλασσα Μπάρεντς, προς στόχο στα ύδατα της Λευκής Θάλασσας, στην Αρκτική, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η πρώτη επίσημη εκτόξευση αυτού του πυραύλου έγινε τον Οκτώβριο του 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: