3.5.22

Από το Σικάγο στο πνεύμα των καιρών...


Τι κι αν έχουν περάσει 136 χρόνια από την αιματοβαμμένη 1η Μαΐου 1886 στο Σικάγο; Εργαζόμενοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συνεχίζουν να διεκδικούν δικαιώματα όπως αυτό στην απεργία, το 8ωρο και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, ό,τι αποτέλεσε κατάκτηση του εργατικού κινήματος τον προηγούμενο αιώνα για να αναιρεθεί τα τελευταία χρόνια με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και τις... αντεργατικές πολιτικές που εντάθηκαν τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Στις συγκεντρώσεις της Αθήνας χιλιάδες έδωσαν το δυναμικό «παρών» απαιτώντας αξιοπρέπεια μέσα στις νέες συνθήκες πληθωρισμού και «πολεμικής οικονομίας», με τα προβλήματα των νοικοκυριών να μην μπορούν να κρυφτούν πίσω από μια κατώτερη των περιστάσεων αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Από νωρίς η πλατεία Συντάγματος γέμισε από τα μέλη του ΠΑΜΕ, με το μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ, Γιώργο Πέρρο, να τονίζει από εξέδρας ότι οι εργαζόμενοι ακινητοποιούν τα αυτοκίνητά τους και βλέπουν θρίλερ με το άνοιγμα κάθε λογαριασμού ρεύματος, γι’ αυτό και πρέπει ο αγώνας τους να κλιμακωθεί και όχι απλώς για αυξήσεις στους μισθούς.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που χαρακτήρισε τον δρόμο της ταξικής πάλης ως μοναδική σωστή πλευρά της Ιστορίας και κινητήρια δύναμη. Εκτός από τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας μας, ξεχώρισε το «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική». Οπως κάθε χρόνο υπήρξαν μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ενώ έγινε απαγγελία του ποιήματος του Κώστα Βάρναλη «Πρωτομαγιά του 1944». Αφού ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση αρκετοί έφυγαν για το Ικόνιο στο Πέραμα, ώστε να συμπαρασταθούν στην απεργία των εργαζομένων της Cosco.

Οι ομιλίες

Η κεντρική εξέδρα των ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ στήθηκε στην Κοραή. Εκεί έγιναν και οι ομιλίες από αρκετούς φορείς, με τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, να ζητά αυξήσεις στους μισθούς μαζί με μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, «για να μπορούν να ζήσουν οι ελληνικές οικογένειες». Σε αυτή τη συγκέντρωση συμμετείχε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, που επισήμανε την ανάγκη κήρυξης νέας απεργίας στις 15 Ιουνίου ώστε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση έξω από το Εφετείο την ημέρα έναρξης της δυετεροβάθμιας δίκης της Χρυσής Αυγής.

Λίγο πιο πάνω, στα Προπύλαια, είχαν δώσει ραντεβού τα πρωτοβάθμια σωματεία, η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, φοιτητικοί σύλλογοι, φεμινιστικές συλλογικότητες όπως και εκείνες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν έξω από τη Βουλή βάζοντας ζητήματα αρκετά πέρα από την ανακούφιση των εργαζόμενων από την ακρίβεια και την επανακατοχύρωση του 8ώρου.

Φοιτητές ζήτησαν την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, φεμινιστικές συλλογικότητες φώναξαν «καμία λιγότερη» ενάντια στην έμφυλη βία, οικολογικές ομάδες διαδήλωσαν για «ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» και η κατάληψη του θεάτρου «Εμπρός» και αλληλέγγυοι ζήτησαν να μην προχωρήσουν τα σχέδια αξιοποίησης που ισοδυναμούν με την απομάκρυνση ενός πόλου πολιτισμού. Ξεχωριστό ήχο στη συγκέντρωση έδωσαν το βιολί, τα κρουστά και τα πνευστά της «Ανοιχτής ορχήστρας», που έχει παρουσία σε αρκετές ακτιβιστικές δράσεις.

Τέσσερις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Η φτώχεια και η ασυγκράτητη ακρίβεια που κομίζει στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργαζομένων, φοιτητών και ανέργων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι συγκεντρώσεις έγιναν σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εγνατία με Αγίας Σοφίας, Αγαλμα Βενιζέλου και πλατεία Καμάρας, όπου σωματεία, ομοσπονδίες, ενώσεις, συλλογικότητες, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και συνελεύσεις διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης σε μια περίοδο όπου η εργοδοτική αυθαιρεσία, η καταπάτηση και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά και η κατασταλτική πολιτική -όλα προϊόντα αυτής της κυβέρνησης- μαστίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία.

«Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων, όσων πάλεψαν για να έχουμε εμείς δικαιώματα» τόνισε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανιδης, για να προσθέσει: «Τα αιτήματα για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρα».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, ενώ κατήγγειλαν την ακρίβεια και τον πόλεμο. Τόνισαν ότι λαϊκή απαίτηση είναι καλύτεροι μισθοί και συντάξεις, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία του Πανελληνίου Συλλόγου Μουσικών και του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος, οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα για την αντιπολεμική συναυλία που συνδιοργανώνουν στις 8 Μάη στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ακολούθησε πορεία και δρώμενο με απαγγελία αποσπάσματος από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου και συμβολική διαμαρτυρία με πλακάτ με τα συνθήματα της ιστορικής εξέγερσης των εργατών του Μάη του ‘36 και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, που πραγματοποίησαν επίσης πορεία στο κέντρο, καταλήγοντας στο Μνημείο του Εργάτη.

Αξιοσημείωτο της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Χαλκιδική, στις Σκουριές, η ανάβαση στον Κάκαβο της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας ενάντια στις εξορύξεις και την εταιρεία χρυσού που ζητούν να φύγει από την περιοχή...

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: