3.5.22

Η ρήτρα του αυτονόητου...


Τα κυβερνητικά στελέχη σίγουρα θα μετανιώνουν σήμερα για την αμεριμνησία με την οποία αντιμετώπιζαν τα πρώτα σημάδια της ενεργειακής κρίσης, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Θα μετανιώνουν, για παράδειγμα, για τους ισχυρισμούς ότι οι επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, μετά τις πρώτες, δειλές κρατικές επιδοτήσεις του φθινοπώρου, θα... ήταν μόλις 1 με 2 ευρώ σε κάθε λογαριασμό.

Οι αρμόδιοι υπουργοί θα μετανιώνουν επίσης για την επί μήνες πεισματική άρνηση οποιασδήποτε παρέμβασης στην αγορά ρεύματος, στο εξωφρενικό χρηματιστηριακό καζίνο στο οποίο η κυρίαρχη πρώην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και λίγοι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος λειτουργούν ως ολιγοπώλιο που κρατά ψηλά τις χονδρικές τιμές, ανεξάρτητα από το πραγματικό κόστος.

Σήμερα, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν περίπου έτοιμοι να κάνουν ό,τι επί μήνες αρνούνταν. Καλλιεργούν την προσδοκία μιας ισχυρής παρέμβασης που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών ρεύματος. Υπόσχονται ότι θα το κάνουν ακόμα και αν η Ε.Ε δεν συμφωνήσει για συντονισμένη πολιτική μείωσης των τιμών.

Ηδη, αυτή η υποσημείωση περί ευρωπαϊκού συντονισμού μάς κάνει πολύ καχύποπτους για το τι πραγματικά προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους λογαριασμούς της ηλεκτροπληξίας. Γιατί η βασική αιτία των τεράστιων χρεώσεων και το βασικό μέτρο ανάσχεσής τους δεν εξαρτώνται από την Ε.Ε. και τις όποιες αποφάσεις των 27.

Αυτό το βασικό μέτρο έχει όνομα. Το όνομα που επί μήνες απέφευγαν ακόμα και να αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη. Λέγεται ρήτρα αναπροσαρμογής και είναι ο δαιμόνιος μηχανισμός που μεταθέτει όλο το ρίσκο της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες στους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Αυτό που αποφεύγει να πει με το όνομά του η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το λένε πλέον οι πολίτες, καταναλωτές, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και οι φορείς τους. Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως αθέμιτα και αυθαίρετα εφαρμόζεται, πρέπει να καταργηθεί. Ενα παλιρροϊκό κύμα τεκμηριωμένων συλλογικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη, με την πρώτη από αυτές να στρέφεται κατά της ΔΕΗ, έχει ήδη προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις κυβερνητικές δηλώσεις καλών προθέσεων.

Εστω και για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης, η κυβέρνηση έχει την επιλογή να κάνει το αυτονόητο. Εκτός αν άλλες δεσμεύσεις της -έναντι ποιων, άραγε;- δεν της το επιτρέπουν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: