3.5.22

Περιοδείες και "πόλεμος"...


Στο «φουλ οι μηχανές» για τον ΣΥΡΙΖΑ με ορόσημο την 15η Μάη -ημέρα εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος- με τον Αλέξη Τσίπρα σε έναν... μαραθώνιο περιοδειών, αρχής γενομένης από την σημερινή παρουσία του στην Ηλεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους πολίτες συζητώντας μαζί του και «εισπράττοντας» τον παλμό των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των νέων. Θα περιοδεύσει στην αγορά του Πύργου και θα έχει συζήτηση με αγρότες στην Πλατεία Σαβαλίων αφού συναντηθεί με τις δημοτικές αρχές.

Περιοδείες παντού από τον Αλέξη Τσίπρα
Έως και τις 15 Μαϊού ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να πυκνώσει τόσο τις περιοδείες του και την άμεση επαφή με τον κόσμο όσο και τις δημόσιες εμφανίσεις του. Η έντονη αυτή δραστηριότητα έχει διττό στόχο: Να συμβάλλει στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε οργανωτικό επίπεδο με την εγγραφή νέων μελών όσο και στην πολιτική του απήχηση. Παράλληλα όμως να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αντιπολιτευτική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, προσφέροντας πολιτική διέξοδο στην εξοργισμένη από την ακρίβεια ελληνική κοινωνία.

Η τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής
Στην κατεύθυνση αυτή εκτός από τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα έχει προσαρμοστεί το σύνολο του κόμματος. Έτσι σήμερα Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η τροπολογία που έχει καταρτίσει η αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Έναν όρο στα συμβόλαια παροχής ενέργειας από τον οποίο «περνούν» οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν υπερ-πολλαπλάσια ποσά.

Την πρωτοβουλία αυτή είχε ανακοινώσει στις 28 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η τροπολογία «θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια». Είχε προσθέσει μάλιστα πως «καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη».

Μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Ιδίως από την οπτική της πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε προγραμματική βάση από την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής.

Τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ακρίβεια
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο αντιλαμβάνεται την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπαθήσει με επικοινωνιακούς κυρίως όρους να αναστρέψει το κλίμα εναντίον με αόριστες εξαγγελίες για μέτρα που θα παρθούν το επόμενο διάστημα ενάντια στην ακρίβεια. Όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος «υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσε να έχει λάβει η κυβέρνηση και δεν το έχει κάνει», αναρωτώμενος ρητορικά «για ποιο λόγο θα έπρεπε να περιμένουμε 7 μήνες, με τους λογαριασμούς να έχουν εκτοξευτεί και με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να μην μπορεί να βγάλει το μήνα;».

Επίσης για μία φορά ακόμη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το ύψος των λογαριασμών. Όπως ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος «με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, αυξήθηκε η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καταλήξαμε σήμερα, αντί να έχουμε μια ΔΕΗ που παρεμβαίνει στην αγορά, να λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το να πηγαίνει καλά η μετοχή της». Θύμισε μάλιστα πως «την περίοδο ’15-’19 δεν υπήρξε ούτε 1 ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς και αυτό μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή κατάσταση»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: