20.2.21

Ένοχος και για «δυσφήμιση» ο Αλεξέι Ναβάλνι...



Λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής ρωσικής αντιπολίτευσης κρίθηκε ένοχος για «δυσφήμιση» ενός βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο... Ναβάλνι διέπραξε το αδίκημα», δήλωσε η δικαστής Βέρα Ακίμοβα κατά την ανάγνωση της απόφασής της.

Η Εισαγγελία ζήτησε σε αυτήν την υπόθεση την επιβολή προστίμου 950.000 ρουβλιών (περίπου 10.600 ευρώ) και μια ανασταλτική ποινή του Αλεξέι Ναβάλνι να μετατραπεί σε φυλάκιση.


Ο 44χρονος πολιτικός κατηγορείται για διάδοση «ψευδών» και «προσβλητικών» πληροφοριών για έναν βετεράνο πολέμου, ο οποίος είχε υπερασπιστεί σε διαφημιστικό βιντεοκλίπ το περασμένο καλοκαίρι δημοψήφισμα που ενίσχυε τις εξουσίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είχε χαρακτηρίσει, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αυτούς που μιλούσαν στο βιντεοκλίπ «ντροπή του Έθνους» και «προδότες».

Σε άλλη υπόθεση σήμερα, το δικαστήριο στο προάστιο Μπαμπουσκίνσκι της Μόσχας, απέρριψε την έφεση του Αλεξέι Ναβάλνι κατά της απόφασης για παραβίαση των όρων αναστολής προηγούμενης ποινής που του είχε επιβληθεί. 

Ο επικριτής του Κρεμλίνου φυλακίστηκε στις αρχές του 2021, με το που επέστρεψε από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύθηκε για μήνες σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση. Χώρες της Δύσης έχουν καταδικάσει την υπόθεση και συζητούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Το σημερινό δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του, ωστόσο μείωσε την αρχική ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, κατά έξι εβδομάδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: