28.2.21

Αρσακειάδα...



Η επιστολή των 285 Αποφοίτων Αρσακείου προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Όσοι δημοσιογράφοι ασχοληθήκαμε με το θέμα, έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, προσβολές, εξευτελισμούς, σωματικό και λεκτικό εκφοβισμό από καθηγητές προς μαθητές. Έχουμε μέιλ και μηνύματα στα οποία... η μία μαρτυρία επιβεβαιώνει την άλλη.

Εννοείται πως θα ήταν δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικό να δημοσιοποιήσουμε το παραμικρό. Οι καταγγέλλοντες είτε δεν ήταν διατεθειμένοι να μιλήσουν επωνύμως, είτε δέχονταν αρχικώς αλλά την τελευταία στιγμή άλλαζαν γνώμη. 

Απολύτως ανθρώπινο, κατανοητό και σεβαστό: και μόνο το γεγονός ότι επικοινώνησαν το τραύμα τους με δημοσιογράφους που εμπιστεύονταν, ήταν σημαντικό και αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο φάκελος ‘Αρσάκειο’. Ίσως αν δεν είμαστε σε καραντίνα, κάποιες προσωπικές συναντήσεις με ορισμένα άτομα δρομολογούσαν πιο γρήγορα τις εξελίξεις.

Πάμε πίσω στην επιστολή των 285.

«Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές…

…Καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες».

Πιο κάτω:

«Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών».

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ανακοινώνει αυθημερόν πως θα συγκληθεί το ΔΣ και θα καταθέσει αίτημα στην Εισαγγελία Αθηνών για να κληθούν οι 285 καταγγέλλοντες. Χαρακτηρίζει δε τις αναφορές της επιστολής, ‘αόριστες και γενικόλογες’.

Αναρωτιέται κανείς, τί συμφέρον έχουν αλήθεια οι απόφοιτοι να πλήξουν τον Πρόεδρο του Αρσακείου.

Είναι υποκινούμενοι; Είναι ύποπτοι;

Ξύπνησαν μια ωραία πρωία και είπαν ‘κάτσε να πούμε ψέματα’ για τον Μπαμπινιώτη;

Θέλουν κι αυτοί να σαμποτάρουν την επένδυση στο Ελληνικό όπως όλοι οι ‘εχθροί του Λιγνάδη’;

Για ποιο λόγο, λοιπόν;

Με ποιο κίνητρο;

Οι καταγγελίες καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1994-2018. Εικοσι τέσσερα χρόνια δηλαδή όπου ο κ. Μπαμπινιώτης ήταν πρόεδρος του Αρσακείου (από το 1987 μέχρι σήμερα).

Τρία σενάρια παίζουν εδώ.

Οι 285 είναι μυθομανείς.

Οι 285 υποκινούνται από σκοτεινές δυνάμεις.

Οι 285 λένε αλήθεια. Στην τελευταία περίπτωση, κομμάτι δύσκολο να είσαι Πρόεδρος επί τρεις δεκαετίες και να μην έχεις καταλάβει τι γίνεται κάτω από τη μύτη σου.

Συνεχίζει η επιστολή των αποφοίτων.

‘’Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος’’.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ισχυρίζεται πως δεν είχε καμία καταγγελία για τον Λιγνάδη. Πως ο συγκεκριμένος καθηγητής έφυγε από το Αρσάκειο για να πάει στο Κολέγιο. Και γι’ αυτό, λέει, έγραψε την επιστολή – διθύραμβο στην Μενδώνη όταν ο Λιγνάδης ανέλαβε το Εθνικό.

Όμως, ακόμα κι αυτό που λέει υποδηλώνει κάτι πολύ σημαντικό. Κάτι που προφανώς τού διαφεύγει.

Ή δεν είχε καταγγελίες γιατί δεν υπήρχαν τα περιστατικά.

Ή δεν είχε καταγγελίες γιατί υπήρχε φόβος και έλλειψη εμπιστοσύνης από τα θύματα προς τον επικεφαλής του σχολείου. 

Κύριε Πρόεδρε,

ΟΦΕΙΛΑΤΕ να βρίσκεστε δίπλα στα παιδιά της εκπαιδευτικής σας κοινότητας. ΟΦΕΙΛΑΤΕ να έχετε την πόρτα σας ανοιχτή στους μαθητές σας.

ΟΦΕΙΛΑΤΕ να είστε ο φάρος, ο παραστάτης και ο προστάτης αυτών των άγουρων εφήβων.

ΟΦΕΙΛΑΤΕ να έχετε δημιουργήσει μια ομπρέλα προστασίας όπου κανείς δεν θα τολμούσε να φερθεί με τρόπο βίαιο, αυταρχικό ή κακοποιητικό στους μαθητές του.

Και τελικά ΟΦΕΙΛΑΤΕ να ξέρετε.

ΟΦΕΙΛΑΤΕ να έχετε απομακρύνει τον Λιγνάδη και τον κάθε Λιγνάδη που παρενοχλούσε σωματικά ή λεκτικά παιδιά που οι γονείς σάς εμπιστεύτηκαν.

ΟΦΕΙΛΑΤΕ. Και δεν το πράξατε.

Και τώρα ΟΦΕΙΛΕΤΕ μια συγγνώμη. Το λιγότερο.

Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη.

Τα σέβη μου

Μια Αρσακειάδα και κόρη Αρσακειάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: