27.2.21

Ρωμαϊκό άρμα ήρθε σχεδόν άθικτο στο φως στην Πομπηία...

 
 ΦΩΤΟ...
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία, καθώς στη διάρκεια ανασκαφής σε έπαυλη έξω από την Πομπηία ήρθε στο φως ρωμαϊκό άρμα που ήταν σχεδόν άθικτο.

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα ήταν κατασκευασμένο από... ορείχαλκο και κασσίτερο. Βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας. Στον σταύλο βρέθηκαν τα υπολείμματα τριών αλόγων. Στην ίδια έρευνα, που ξεκίνησε έπειτα από την καταγγελία για παράνομη ανασκαφή στο σημείο, ήρθαν στο φως και άλλα σημαντικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τον Μάσιμο Οζάνα, απερχόμενο διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, πρόκειται για άρμα που χρησιμοποιούνταν σε τελετές, πιθανότατα γαμήλιες, για να μεταφέρει τη νύφη στο καινούργιο της σπίτι, και είναι η πρώτη άμαξα του είδους της που ανακαλύφθηκε στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εργασίες και μεταφορές αλλά όχι για τελετές.

Ορειχάλκινη αναπαράσταση άριστα διασωσμένη στο ρωμαϊκό άρμα

Parco Archeologico di Pompei via AP


«Πρόκειται για εκπληκτική ανακάλυψη. Εξελίσσει την αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο», επισημαίνει ο Οζάνα που εξηγεί ότι το άρμα πρέπει να χρησιμοποιούνταν σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας «όπως παρελάσεις και πομπές».

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας το χαρακτήρισε «μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία».

Η Πομπηία, αρχαία πόλη 23 χλμ. νοτιοανατολικά της Νάπολης, είχε περίπου 13.000 κατοίκους όταν θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η έκρηξη αυτή θεωρείται ότι ήταν τόσο ισχυρή όσο η έκρηξη πολλών ατομικών βομβών μαζί. Εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους από 2.000 έως 15.000 άνθρωποι.

Από την αρχαιολογική έρευνα έχουν έρθει στο φως σχεδόν τα δύο τρία της αρχαίας πόλης. Πρώτη φορά που ανακαλύφθηκαν τα ερείπειά της ήταν τον 16ο αιώνα, αλλά οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν περίπου το 1750.

Δεν υπάρχουν σχόλια: