25.1.21

Γιατί η επιστροφή του Λιάγκα στην ελληνική TV δεν είναι βήμα προς το μέλλον...


Σαν «βόμβα» έπεσε η είδηση ότι ο Γιώργος Λιάγκας επιστρέφει στην τηλεόραση και, συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, μαζί με την παρουσιάστρια και πρώην σύζυγό του Φαίη Σκορδά. Μία μεταγραφή που γίνεται στη... μέση της σεζόν και ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή, μόλις μία βδομάδα πριν βγει στον «αέρα». Η έναρξη του ανανεωμένου «Πρωινού», με την προσθήκη του Γιώργου Λιάγκα στο πάνελ (μαζί τους θα είναι και ο Τάσος Τεργιάκης), θα γίνει αύριο, Δευτέρα (25/01), και ενώ από τη μία υπάρχει περιέργεια για το πώς θα είναι αυτή η επανένωση και αν θα πετύχει το όλο εγχείρημα, από την άλλη εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο η επιστροφή του σε μια πρωινή εκπομπή μπορεί να προσφέρει κάτι στην ελληνική τηλεόραση. Η τελευταία εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα ήταν το «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στον ΣΚΑΙ, η οποία ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2020, χωρίς να ανανεωθεί για την επόμενη σεζόν. Το συμβόλαιο του καναλιού του Φαλήρου με τον παρουσιαστή δεν είχε διακοπεί, αλλά ο ΣΚΑΙ δεν κατάφερε να τον αξιοποιήσει σε κάποιο project και, έτσι, αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσει σε νέες συνεργασίες. 

Το δίδυμο Λιάγκας - Σκορδά 

Ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά υπήρξαν το πρώτο παντρεμένο ζευγάρι που παρουσίασε μαζί πρωινή εκπομπή και τώρα θα γίνουν το πρώτο χωρισμένο ζευγάρι σε παρουσίαση εκπομπής. Οι δυο τους παρουσίασαν από το 2010 μέχρι το 2013 το «Πρωινό mou» στο Mega και έπειτα από το 2013 έως το 2016 το «Πρωινό» στον ΑΝΤ1. Οι εκπομπές τους είχαν όλα τα στοιχεία ενός «πρωινάδικου», όπως σχολιασμό της showbiz, τηλεοπτικά ρεπορτάζ, μαγειρική, καλεσμένους, συνεντεύξεις. Είχε, όμως, και «συζυγικά καβγαδάκια» στον αέρα, καθώς και σχόλια του Γιώργου Λιάγκα προς τη Φαίη Σκορδά που ξεπερνούσαν τα όρια, όπως το «Τι γδύθηκες σήμερα;» ή «πόδι μέχρι αμυγδαλή η Σκορδά». Η επαναφορά του τηλεοπτικού διδύμου, για το οποίο έχει μεσολαβήσει και ένα διαζύγιο, μοιάζει με ξαναζεσταμένο φαγητό, καθώς φαίνεται πως η εκπομπής τους θα κινηθεί στο ίδιο concept και θα δούμε μία απ’ τα ίδια. Το «Πρωινό» με κεντρική παρουσιάστρια την Φαίη Σκορδά φαινόταν να έχει βρει τον δρόμο του, οπότε είναι απορίας άξιο το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί ο Γιώργος Λιάγκας στην εκπομπή. Πάντως, η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Λιάγκας δεν έλειψε ιδιαίτερα από την πρωινή ζώνη της τηλεόρασης, η οποία διανθίστηκε με νέα πρόσωπα τους τελευταίους μήνες, όπως η Ιωάννα Μαλέσκου και η Δανάη Μπάρκα, οι οποίες είναι φρέσκα πρόσωπα που δεν έχουν «καεί», ενώ έφεραν αέρα ανανέωσης και προσπαθούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στην πρωινή tv, η καθεμία με τον δικό της τρόπο. Άλλωστε, η τελευταία εμφάνισή του ως κεντρικού παρουσιαστή σε εκπομπή, δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς η στάση του ιδίου και του πάνελ του στο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχτηκε φοιτήτρια στο ΑΠΘ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Έτσι, η απουσία του από την τηλεόραση, ίσως να έφερε και ανακούφιση σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού. 

Η διακωμώδηση στο περιστατικό με τη φοιτήτρια 

Αναπόφευκτα, η επιστροφή του Γιώργου Λιάγκα στην τηλεόραση, αφενός, μάς φέρνει ξανά στο μυαλό τα απαράδεκτα και χυδαία σχόλιά του στο περιστατικό με τη φοιτήτρια και, αφετέρου, μας προβληματίζει για παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον. Υπενθυμίζεται, ότι τότε ένας φοιτητής εκσπερμάτισε πάνω στην πλάτη μιας φοιτήτριας τη στιγμή που εκείνη διάβαζε στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Συνεργάτης της εκπομπής μετέφερε την είδηση στο πάνελ και τότε ο Γιώργος Λιάγκας και η ομάδα του επιχείρησαν να διακωμωδήσουν την ασέλγεια εις βάρος της φοιτήτριας, ενώ προσπάθησαν, μάλιστα, να αναπαραστήσουν το περιστατικό. Στο πάνελ της εκπομπής, στο οποίο υπήρχαν και δύο γυναίκες - η Κατερίνα Γκαγκάκη και η Ελένη Τσολάκη - ακούστηκαν δυνατά γέλια και σχόλια όπως «Έσταζε το ταβάνι;», «του έπεσε ο καφές του από πίσω και την πιτσίλισε», «ε την πιτσίλισε, αλλά όχι ο καφές», «υπήρχε συναίσθημα ανάμεσα στους δύο;», ενώ ο ίδιος ο Γιώργος Λιάγκας είπε: «ε ναι ρε παιδιά στην πλάτη, αφού ήταν από πίσω, πώς θα πάει μπροστά, θα κάνει γκελ;». Η χυδαία συμπεριφορά του παρουσιαστή και των συναδέλφων του σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η ασέλγεια και η σεξουαλική παρενόχληση, είχαν προκαλέσει την οργή του κόσμου, ενώ η «συγγνώμη» τους μετά τον σάλο, δεν έπεισε κανέναν. Το τηλεοπτικό κοινό καταδίκασε τη στάση τους, ενώ είχε υπάρξει παρέμβαση του ΕΣΡ. «Για τις παραβάσεις της προσβολής της αξίας του ανθρώπου και της δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου επιβάλλεται κύρωση προσωρινής αναστολής μετάδοσης της εκπομπής για 5 συνεχόμενες ημέρες, από 20/1/2020 μέχρι και 24/1/2020», ανέφερε η ανακοίνωση του ΕΣΡ, το οποίο διέκοψε την προβολή της εκπομπής στον ΣΚΑΙ για πέντε μέρες. Φυσικά, είχαν προηγηθεί και άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές από τον παρουσιαστή, όπως τα σχόλια κατά των plus size μοντέλων με αφορμή το GNTM 2, όταν είχε αναφέρει: «Η αισθητική είναι ενιαία, είναι άλλο η κοπέλα με το ωραίο σώμα και άλλο ότι αποδεχόμαστε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την κοπέλα που είναι χοντρή όμως και ξαπλώνει στην παραλία. Δεν είναι ωραία αυτή η εικόνα! Συγγνώμη κιόλας! Είναι άλλο πράγμα η αισθητική και άλλο ότι αποδεχόμαστε τον οποιονδήποτε». 

Το κακό παρελθόν 

Η κοινωνία προχωράει μπροστά και κάθε μέρα δίνεται ένας μεγάλος αγώνας, ώστε να εξαλειφθούν οι ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Μαζί με την κοινωνία, όμως, προχωράει μπροστά και η τηλεόραση, η οποία αποτελεί κατά κάποιον τρόπο καθρέφτη της κάθε κοινωνίας και, φυσικά, της δικής μας. Η εποχή όπου ο καθένας στο γυαλί μπορούσε να εξευτελίσει έναν άνθρωπο ή μια ομάδα ανθρώπων έχουν περάσει προ πολλού και το τηλεοπτικό κοινό δεν επιτρέπει πλέον τις προσβολές, τις χυδαιότητες και τα φαινόμενα σεξισμού, ενώ σπεύδει να τα καταδικάσει αμέσως, έχοντας πια στα χέρια του και τα social media. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση των διδύμων του “Big Brother” που ομολόγησαν αποπλάνηση στον αέρα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου», με τους παρουσιαστές να διακωμωδούν, επίσης, το περιστατικό. Ο κόσμος αντέδρασε έντονα και έκανε σαφές πως τέτοιες χυδαιότητες στην τηλεόραση δεν περνάνε και ούτε πρόκειται να γίνουν ανεχτές από την κοινωνία. 

Μοιραία, λοιπόν, η επιστροφή του Γιώργου Λιάγκα στην τηλεόραση αντιμετωπίζεται με καχυποψία, λόγω του «παρελθόντος» του και εγείρει το ερώτημα του τι μπορεί να προσφέρει στη σημερινή τηλεόραση. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως η απουσία τον τελευταίο χρόνο σήμαινε πως ο ίδιος και τα «αστεία» του δεν πουλάνε πια, πως ο κόσμος τον απέρριψε ή ότι το σύστημα τον απέβαλε. Όσον αφορά τον ίδιο, το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί, παρά την πολύχρονη εμπειρία του στην τηλεόραση και την αυτοπεποίθησή του, οι τηλεθεατές δεν θα είναι επιεικείς μαζί του. Έτσι, το παραμικρό «στραβοπάτημα» ενδέχεται να τον οδηγήσει ξανά στην «πυρά» - δικαίως - αφού οι χυδαιότητες και ο σεξισμός δεν θα πρόκειται να γίνουν ανεχτά από κανέναν. Όσον αφορά την τηλεόραση, πάντως, η οποία προσπαθεί να εξελιχθεί και να χαράξει νέους δρόμους στην ψυχαγωγία του κοινού, η προσθήκη του Λιάγκα σε μια πρωινή εκπομπή δεν αποτελεί μέρος της προσπάθειας αυτής. Μάλλον με πισωγύρισμα μοιάζει. Μένει να δούμε ποιοι είναι οι σκοποί του ΑΝΤ1 και, φυσικά, του ιδίου, αλλά και των τηλεθεατών, που στο κάτω κάτω αυτοί θα κάνουν την τελική επιλογή...

Παναγιώτα Κλεάνθους
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: