25.1.21

«Πνοή άνοιξης» στο Αιγαίο «βλέπει» η DieWelt...


Τι κρύβεται πίσω από τις τουρκικές προσπάθειες προσέγγισης με τη Δύση; Αυτό το ερώτημα θέτει ο σχολιαστής της κυριακάτικης έκδοσης της Welt σε άρθρο με τίτλο “Πνοή άνοιξης στο Αιγαίο”. Η εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις του ειδήμονα σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, του Σεμίχ Ιντίζ.

Ας... παραθέσουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα των απόψεών του: “Οι λεγόμενες διερευνητικές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα διεξάγονται τα τελευταία 20 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Κάθε φορά που η διένεξη κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, ξεκινούν διερευνητικές χωρίς όμως να λύνονται τα πραγματικά προβλήματα. Πίσω από την στροφή του Τούρκου προέδρου προς την Ευρώπη, δεν κρύβεται αιφνίδια διάθεση για συμβιβασμούς, αλλά δύο παράγοντες που υπαγορεύονται από την Realpolitik: 

Η χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση, το νόμισμα είναι εξασθενημένο, οι τιμές απογειώθηκαν στα ύψη και οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. Ακόμη και η VW λόγω της κατάστασης απέφυγε να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο. Αυτές οι απώλειες μπορούν να εξισορροπηθούν μόνο μέσω άλλων εταίρων, προς τους οποίους στράφηκε η Τουρκία στο παρελθόν, κυρίως τη Ρωσία, την Κίνα ή το Κατάρ”.

Ο Τούρκος αναλυτής μέσω της Welt κατονομάζει και τον δεύτερο παράγοντα, που δεν είναι άλλος από την εκλογή Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος έκανε σαφές ότι δίνει προτεραιότητα στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στις σχέσεις του με την Τουρκία. Όταν μάλιστα ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήρθε γι αυτόν τον λόγο σε διένεξη με την Τουρκία, και τώρα ο Ερντογάν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. “Μέχρι τώρα όμως δεν είναι ασαφές τι ακριβώς θέλει να μεταρρυθμίσει” σημειώνει στη γερμανική εφημερίδα ο Σεμίχ Ιντίζ. 

“Ανάμεσα σε άλλα ο λόγος είναι για νόμο που να οριστικοποιεί την ισχύ των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτές οι αποφάσεις μέσω διεθνών συμβάσεων είναι από καιρό δεσμευτικές για την Τουρκία. Τα τουρκικά δικαστήρια τις αγνοούν, κυρίως όταν πρόκειται για πολέμιους της κυβέρνησης Ερντογάν … Σε τέτοιες περιπτώσεις όπως για την Κύπρο και την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί θα αντέφασκε με το πώς βλέπει τον εαυτό του στην πολιτική” επισημαίνει ο Τούρκος αναλυτής.
 
Γκρίζοι Λύκοι, “Τούρκοι Λύκοι”

Η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει αναφορά στους Γκρίζους Λύκους ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Δημοκρατία στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν μέσω διείσδυσης σε γερμανικά κόμματα την κοινή γνώμη. “Επί πολλά χρόνια οι Τούρκοι ακροδεξιοί κυκλοφορούν στη Γερμανία, γεμίζουν πολλές σελίδες σε εκθέσεις των Υπηρεσιών για την Προστασία του Συντάγματος” σημειώνει ο αρθρογράφος της. 

“Ήδη από το 2004 η Υπηρεσία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας παρατηρούσε ότι η Γκρίζοι Λύκοι συμβάλλουν στην δημιουργία παράλληλων κοινωνιών και, όπως προκύπτει από το πώς αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους, αποτελούν εμπόδιο στην ένταξη. Αυτοαποκαλούνται ιδεαλιστές. Ονειρεύονται μια τουρκική αυτοκρατορία, κατασκευάζουν τον μύθο της τουρκικής ράτσας και βλέπουν τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους Αρμένιους, τους Έλληνες κι άλλους, που δεν είναι Τούρκοι σουνίτες, ως προδότες, που θα τους πολεμήσουν μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος”.

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει τη δράση τους στο Παρίσι αλλά και στο Βερολίνο με δολοφονίες και τρομοκρατικές πράξεις. Και σημειώνει: “ Υπάρχουν πολλοί λόγοι απαγόρευσης των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία όπως έγινε στη Γαλλία …Στη Γερμανία ζουν 11.000 οπαδοί τους, είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά ακροδεξιά ομάδα. Τον περασμένο Νοέμβριο τάχθηκαν όλα τα κόμματα στη Βουλή υπέρ της απαγόρευσής τους, αλλά δεν έγινε τίποτα. … Αλλά δεν θα πρέπει να μας παραπλανούν τα φαινομενικά αθώα ονόματα των πολιτιστικών σωματείων, ενώσεων γονέων, ποδοσφαιρικών ομίλων. 

Με τη δράση τους δεν βοηθούν στην ένταξη στη Γερμανία, αλλά υπηρετούν την μεγαλοτουρκική ιδέα. Κυρίως οι νέοι και όχι μόνο μυούνται στην ιδεολογία, αλλά προετοιμάζονται σωματικά σε ομάδες πολεμικών τεχνών για να περάσουν σε δράση, όπως ακριβώς οι Γερμανοί νεοναζιστές εδώ και χρόνια ασχολούνται επαγγελματικά με πολεμικές τέχνες για την μεγάλη ανατροπή που ονειρεύονται. Έχει φτάσει η στιγμή που η Γερμανία θα πρέπει επιδεικτικά να τους κάνει σαφές ότι καταπολεμά με συνέπεια τους εξτρεμιστές ανεξαρτήτως προέλευσης. Οι Γκρίζοι Λύκοι πρέπει επιτέλους να απαγορευτούν”...

Deutsce Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: