21.1.21

«Βράζει» η ΝΔ...



... από το «άδειασμα» Μητσοτάκη σε… Ντόρα, Κικίλια, Κουμουτσάκο...
Πολλές φορές έχει τύχει ένας πρωθυπουργός να προσπαθήσει να κρατήσει αποστάσεις από την «γραμμή» του κόμματός του προεκλογικά. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες βρήκε... έναν… πολύ πρωτότυπο: «άδειασε» τους αρμόδιους τομεάρχες και τα στελέχη που «προειδοποιούσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει σε τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, λέγοντας ότι… δεν τα είχε πει ο ίδιος! Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις σχετικές επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα, τού είπε ότι δεν θα βρει βίντεο με τον ίδιο να λέει τέτοια, επειδή… αντιλαμβανόμενος την πολυπλοκότητα του θέματος, δεν μιλούσε για τέτοια ζητήματα!
Πάντως, ο ίδιος προήδρευε της ΝΔ όταν οι αρμόδιοι τομεάρχες, αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών και αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, απέρριπταν αυτό που ψήφισε χθες η κυβέρνηση της ΝΔ. «Με πρωτοφανή επιπολαιότητα ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αλέξης Τσίπρας χωρίζουν τη χώρα στη μέση. Προαναγγέλλουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο, και μάλιστα με τη συγκατάθεση του Αλ. Τσίπρα» έλεγε, για παράδειγμα, ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. «Αν υιοθετηθεί το σκεπτικό της κυβέρνησης, τότε θα γίνει πράξη μια τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων, γεγονός που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα». «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο για ασκήσεις εντυπωσιασμού και μάλιστα όταν η συγκυρία έχει τα χαρακτηριστικά της έντασης. Μην το κάνετε!». «Ξέρετε ότι αναφέρομαι στη σκέψη που έχετε διαρρεύσει ή έχετε κοινοποιήσει όσον αφορά ορισμένες ενέργειες που σκέφτεστε να κάνετε στο Ιόνιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Μην το κάνετε!» τόνιζε στη Βουλή, σε άλλες του τοποθετήσεις ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Την ίδια περίπου περίοδο, στις 21 Οκτωβρίου του 2018 για την ακρίβεια, ο τότε τομεάρχης Άμυνας τη ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, δήλωνε υπερηφάνως: «Στην παραλαβή - παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο». Όσο για την πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη; Δήλωνε στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου έτους: «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί εθνική στρατηγική και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου».

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: