16.1.21

Εν κινήσει οι τάσεις στη σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ...



Ετσι ή αλλιώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μάθει να ζει με την εσωτερική διαφωνία. Ακόμη και με την ανοιχτή, έντονη, δημόσια εκφρασμένη διαφωνία.

Αριστείδης Μπαλτάς 

«Εντός Παρενθέσεως; Κυβερνώσα Ριζοσπαστική Αριστερά» εκδ. Πατάκη, σελ. 41

Το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται... και πάλι εν κινήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι τους περισσότερους πολιτικούς επιστήμονες που εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το φαινόμενο «Σύριζα» την τελευταία δεκαετία. Εν μέσω πανδημίας και των συνεπειών της, την ώρα που η κυβέρνηση υπόκειται σε διαρκή φθορά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στη χρονιά, το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και πάλι δημιουργώντας νέα δεδομένα για το μέλλον.

Πλέον, οι κυρίαρχες τάσεις ή κινήσεις ιδεών μέσα στο κόμμα είναι πέντε, εκ των οποίων η μία καινούργια. Ο λόγος για τη Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) που προέκυψε από τη διάσπαση της προεδρικής τάσης «Κίνηση Μελών». Στη ΡΕΝΕ συνυπάρχουν ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας με τους πασοκογενείς Νίκο Σκορίνη, Αντώνη Κοτσακά, Δημήτρη Σακελλάρη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Μανόλης Φάμελλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Νατάσα Γκαρά, αλλά και νεότερα στελέχη του κόμματος όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας. Στην «Κίνηση Μελών» υπενθυμίζεται ότι βρίσκουμε μεταξύ άλλων τους Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Παππά, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Μπαλάφα, Ρένα Δούρου, ενώ κοντά στις θέσεις τους βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης που με ανάρτησή του στο facebook σημείωνε πως «όταν υπάρχει κρίση πρέπει να διατυπώνεις το λαϊκά κατανοητό, ξεκάθαρο, το υλοποιήσιμο και ορατό».


Η διάσπαση της «Κίνησης Μελών» επιφέρει πολλές ερμηνείες και εξηγήσεις, σχετικές με τις πλευρές απ’ όπου προέρχονται. Ετσι, υπάρχουν εκείνες που υποστηρίζουν ότι το σχήμα είχε βρεθεί σε τέλμα, όπως και άλλες που κάνουν λόγο για διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις σε σχέση με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την οργανωτική δομή του.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Τερζή, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: